Nieuws

Harlinger waterscouts vullen zakken vol afval op schoon strand

Een groep van 26 Harlinger waterscouts reed afgelopen zaterdag vroeg in de ochtend naar de haven van Lauwersoog. Daar vertrok de groep naar Schiermonnikoog om te helpen met het opruimen van aangespoeld afval. Op het eiland leek het strand alweer mooi schoon – toch verzamelden de scouts nog zakken vol stukjes plastic.

Behalve heel veel stukjes plastic ruimden de scouts ook afval op dat waarschijnlijk al veel langer op het strand lag.

Elzemiek Dijkstra is leidster bij de scouts en nam het initiatief om te helpen: “Toen in het nieuws kwam dat er hulp nodig was, ben ik direct gaan bellen. Samen afval opruimen is een mooie manier voor kinderen om iets te doen voor een betere wereld. En met z’n allen een dagje naar een eiland is natuurlijk ook gewoon hartstikke leuk! Toen we onze leden mailden, meldden de meesten zich dan ook direct aan om mee te gaan.”

Aan boord bleken de Harlingers niet de enige: alle stoelen waren bezet en ook in de gangen was het al zoeken naar een plek om te zitten. Door met zoveel mensen samen te werken, kun je zelfs een compleet eiland opruimen. Elzemiek: “Ons plan was om naar Terschelling te gaan, maar daar waren al zoveel mensen dat hulp inmiddels niet meer nodig was. Op Schiermonnikoog leek het strand ook al opgeruimd, maar als je goed kijkt liggen er overal nog kleine stukjes plastic. Het is een rotwerk om die één voor één op te ruimen, maar ieder stukje is er één! Uiteindelijk vulden we met al die kleine stukjes toch ook nog flink wat vuilniszakken.”

Aan het eind van de middag waren de meeste scouts moe, maar nog steeds enthousiast: best leuk, zo'n dagje opruimen! Toch gaan ze niet opnieuw naar het strand: “Voor de kerstvakantie zijn we begonnen met het maken van katapults, die we willen afmaken en afschieten. Maar als er rommel blijft aanspoelen kunnen we later deze maand misschien opnieuw een middag helpen!”

|Doorsturen

BuienradarAgenda