Nieuws

Harlinger slagwerkgroep Cadence doet mee aan recordpoging Golden Earring-drummer

De Harlinger slagwerkgroep Cadence zal zondag 9 september – samen met 2000 andere drummers - medewerking verlenen aan de recordpoging van Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk in Scheveningen. 

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Cesar Zuiderwijk deed in 1992 al een geslaagde recordpoging met 1000 drummers aan de Maas. Vijftigduizend mensen waren in Rotterdam getuige van een spektakel van anderhalf uur. Nu, 26 jaar later, komt Zuiderwijk met een vergelijkbaar evenement, dat twee keer zo groot is: Four Horizons - 2000 drummers aan zee, op het Noorderstrand van Scheveningen.

 

Met Four Horizons - 2000 drummers aan zee presenteert Zuiderwijk 4 × 500 drummers uit vier muzikale windrichtingen:

  • Europa/VS (Noord): drumstellen, snaredrums en tamboerijn
  • Zuid-Amerika (Zuid): conga’s, surdo’s, timbalen en cowbell
  • Azië (Oost): taiko’s, floortoms en cymbals
  • Afrika (West): djembés, doundouns en shakers

 

De mannen en vrouwen van de Harlinger slagwerkgroep Cadence zullen meespelen met windrichting Noord met hun Snaredrums. Tijdens het programma zijn er speciale acts van onder meer Percossa, Slagerij Van Kampen, De Drumbassadors, Yamato Drumschool, Michael Schack en Drum Demons. Ook zal er een aantal nationale en internationale topdrummers meespelen.

Meer info op www.2000drummersaanzee.nl.

 

Cadence

De Harlinger drummers timmeren nu ongeveer drie jaar aan de weg. Na een lange oefenperiode en een paar kleine optredens in en buiten Harlingen, was het op de zondag van de Tall Ships Races feitelijk de eerste keer dat men zich voor een echt groot publiek presenteerde.

Dat de strakke slagwerkkwaliteiten en de diversiteit van de gespeelde nummers van Cadence direct opvielen bij het aanwezige publiek, werd wel bevestigd door de vele complimenten die men kreeg naar aanleiding van dit optreden en het feit dat men direct benaderd werd door diverse organisaties. Cadence heeft naar aanleiding van het optreden die dag optredens en aanvragen binnen gekregen uit Harlingen, Kolhorn, Drempt (bij Doesburg) en Westerbork. Daarnaast zullen de mensen van Cadence het komende seizoen ook een band uit Amsterdam slagwerk-technisch gaan ondersteunen tijdens diverse optredens in binnen- en buitenland.

 

Voorzitter Edwin Heeres: “Cadence bestaat momenteel uit twaalf leden. We kunnen echter nog wel enkele leden gebruiken. We maken binnen Cadence onder andere gebruik van snaredrums, doffe drums, bongo’s, basedrums, tim toms, cymbals, timbalen en diverse effect-instrumenten. Dus kun je of wil je trommelen en heb je zin om mee te doen, kom dan eens vrijblijvend langs op een maandagavond van 19.45 uur tot 21.45 uur in de kelder van Trebol tijdens een repetitie.”

 

“Hoewel we al diverse mooie projecten en optredens in het vooruitzicht hebben en de agenda al aardig vol begint te lopen, hadden we dit jaar ook graag meegedaan aan het Sambafestival tijdens de Visserijdagen, maar hier was helaas geen plek meer voor ons. Wellicht dat we volgend jaar hier aan mee kunnen doen. Het eerstvolgende optreden, waar Cadence nu aan mee zal werken na het project in Scheveningen, zal de te waterlating zijn van het schip de Willem Barentsz te Harlingen”, aldus een trotse voorzitter.

|Doorsturen