Nieuws

Harlinger oud-verpleegkundige Piet Allersma schrijft roman

Van de Harlinger Piet Allersma is onlangs het boek ‘Ingelijfd’ verschenen. Piet Allersma is opgeleid tot verpleegkundige in Oranjeoord en heeft daar vele jaren gewerkt. Hoewel het boek zich afspeelt in Dokkum, loopt Harlingen als een rode draad door het boek. De auteur heeft voor deze constructie gekozen om het niet al herkenbaar te maken.

De hoofdpersoon wordt na een hersentransplantatie wakker in een klein ziekenhuis en komt tegen zijn zin in een ander gezin terecht. Het kost hem veel moeite hier mee om te gaan. Het gezin heeft heel andere gewoontes, normen en waarden. Een keerpunt volgt als hij het beroep van de man waarin zijn hersenen zijn getransplanteerd weer probeert op te pakken en bij de Vrijmetselaarsloge Trouw en IJver komt. Hij hoort daar een lezing over oosterse vechtsporten en de oosterse manier van denken. Hij neemt een radicaal besluit, maar heeft daar diezelfde dag alweer spijt van. Na allerlei vervelende ervaringen komt hij door een list na enkele dagen weer terug in zijn nieuwe gezin, zet alles eens op een rijtje en besluit hierover een boek te schrijven.

 

Het is een makkelijk leesbaar en humoristisch boek, maar roept ook belangrijke en actuele vragen op over orgaandonatie, medisch-ethische grenzen en identiteit.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda