Nieuws

Harlinger houdt gevonden portemonnee en gaat snacken

LEEUWARDEN/HARLINGEN – Een 39-jarige Harlinger vond in januari vorig jaar een portemonnee bij een tankstation in Dokkum. Vervolgens pinde hij bij een snackbar in zijn woonplaats voor 16 euro aan eten, met de pas die in de portemonnee zat.

Vandaag moest de Harlinger zich bij de politierechter verantwoorden, voor diefstal of verduistering van de portemonnee. De man had een strafbeschikking van het Openbaar Ministerie (OM) gekregen, maar die had hij niet betaald. Hij zei zelf dat hij bij de snackbar had gepind om zo via de pintransactie in contact te komen met de eigenaar van de portemonnee.

Dat had ook op een andere manier gekund, stelde politierechter Gustaaf Wijnands, bijvoorbeeld door een veel lager bedrag te pinnen. Of de Harlinger had met de pasjes die in de portemonnee zaten de eigenaar via Google op kunnen sporen. Ook was het merkwaardig dat de 70 euro die in de portemonnee zat was verdwenen. Daarvan zei de Harlinger dat het geld in zijn auto was blijven liggen.

De transactie in de snackbar was niet onopgemerkt voorbijgegaan. Een oom van de eigenaar van de portemonnee had meteen nadat er was gepind naar de snackbar gebeld, de verdachte was daar op dat moment nog. Het telefoongesprek verliep volgens de Harlinger niet echt soepeltjes, de man aan de andere kant van de lijn was volgens hem nogal intimiderend. Uiteindelijk heeft hij de portemonnee wel in de snackbar achtergelaten.

Officier van justitie Riemke van der Zee vond dat er genoeg alternatieven waren om achter de identiteit van de eigenaar te komen. Die had de verdachte niet benut. “U bent misschien niet de grootste crimineel, maar wel iemand die gegokt en verloren heeft”, aldus de officier. Zij vond dat de Harlinger alsnog het schikkingsbedrag - 350 euro - moest betalen, maar dan als boete.

De rechter maakte er een geldboete van 100 euro van, plus 200 euro voorwaardelijk. De eigenaar, iemand op een scooter, ontdekte vrij snel dat hij zijn portemonnee was verloren. Op camerabeelden van het tankstation was te zien dat de Harlinger net tien seconden weg was, toen de scooterrijder terugkeerde om zijn portemonnee te zoeken.

|Doorsturen

BuienradarAgenda