Nieuws

Harlinger dames haken voor het goede doel

Na het grote project ‘grootste gehaakte deken ter wereld’ in het kader van Culturele Hoofdstad, zouden de dames die in Harlingen actief waren mogelijk in een zwart gat vallen. Iedere maandagmiddag kwamen zij in Almenum bijeen om te haken, en voor de gezelligheid. Ze waren zo enthousiast dat na het project is besloten om door te gaan. Er wordt nu baby- en kinderkleding gehaakt voor de stichting Dorcas gevestigd in Andijk.

Door Ubbo Posthuma

Cor en Tinie Feenstra vertellen de haakdames over het werk van Dorcas. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Tinie en Cor Feenstra uit Franeker zijn depothouders en zetten zich als vrijwilligers al ruim dertig jaar in voor deze stichting. Alle kleding gaat naar Roemenië, maar men is ook actief in landen als Albanië, Moldavië en Oekraïne. In 2017 werden meer dan 22.000 mensen geholpen en werd er ruim 3,7 miljoen euro door de stichting geïnvesteerd. Er gaat ook hulp naar Afrika en het Midden-Oosten. Tinie en Cor laten weten dat de hulp die zij bieden nooit vluchtig is, maar altijd gericht is op blijvende verandering. “We werken bijvoorbeeld aan het creëren van sociale vangnetten rondom kwetsbare mensen, zodat zij de zorg krijgen die zij nodig hebben.”

 

Vorige week werd het depot in Franeker leeg gehaald. Ruim 100 balen met kleding gingen naar Roemenië. De stichting Mana in Roemenië werkt samen met Dorcas. Zij distribueren de kleding in het land.

 

De dames haken ondertussen gewoon verder en de meest kleurrijke mutsen, handschoenen, truien, enzovoort worden gefabriceerd. Het sociale aspect is heel belangrijk en tussen de bedrijven door is er koffie of thee. Soms is er iemand die een heerlijke cake bakt en ook Syrische broodjes van vrijwilligster Ranja smaken uitstekend.

 

Mensen die willen meedoen, zijn van harte welkom (ze hoeven niet uit Almenum te komen) op maandagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. Ook de familie Schaap die onlangs naar Amsterdam verhuisde, zet zich nog steeds in. Zijn er mensen die wol over hebben; de haakgroep is er heel blij mee.

 

|Doorsturen