Nieuws

Harlinger (36) is niet de gezochte brandstichter maar heeft wel een rugzak met drugs bij zich

LEEUWARDEN - In de speurtocht naar de persoon die tussen januari 2019 en februari 2021 verantwoordelijk was voor de vele branden die Harlingen teisterden, kwam bij de plaatselijke politie een 36-jarige inwoner van de havenstad in beeld. De Harlinger bleek niets met de branden te maken te hebben, maar hij had wel een rugzak vol met drugs bij zich.

Maandag zat de Harlinger bij de politierechter. Surveillerende agenten hadden de man eind december 2020 staande gehouden omdat hij zich verdacht ophield in het gebied waar maandenlang de ene na de andere brand was gesticht. Uit de rugzak kwam een klotsend geluid, wat mogelijk veroorzaakt zou kunnen worden door een fles met een brandbare vloeistof.

Er zat niets brandbaars in de rugzak, maar de agenten vonden wel een fles met GHB en ruim 200 gram speed en amfetamine. Zo op het eerste gezicht een handelsvoorraad, maar daar wilde de Harlinger niets van weten. De tas zou ook niet van hem zijn, die zou ooit door iemand bij hem thuis zijn achtergelaten. Zijn zorgpas zat er wel in, maar dat zou kunnen komen doordat hij in de rugzak had gekeken.

De officier van justitie verweet hem niet dat hij zou hebben gedeald, maar wel dat hij de drugs in zijn bezit had. De officier eiste een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. En de Harlinger zou zich moeten melden bij de reclassering om een behandeling te ondergaan. Omdat de man overduidelijk contact met de reclassering niet zag zitten, liet de rechter dat deel van de eis voor wat het was. De Harlinger kreeg een werkstraf van 240 uur waarvan 80 uur voorwaardelijk.

De échte brandstichter werd begin augustus 2021 aangehouden. Het ging om een 25-jarige inwoner van Leeuwarden. De man heeft bekend 17 branden te hebben aangestoken. Er hebben 22 branden gewoed in Plan Zuid en de Oosterparkwijk in Harlingen waarbij volgens de politie duidelijk sprake was van brandstichting. Aanstaande vrijdag moet de vermoedelijke brandstichter zich verantwoorden voor de Leeuwarder rechtbank.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda