Nieuws

Harlingen en Wijnaldum krijgen elektrische deelauto’s

HARLINGEN - EasyDriving plaatst binnen twee à drie weken twee elektrische deelauto’s in Harlingen. De Hyundais Kona, die met een app gereserveerd kunnen worden, krijgen een vaste parkeerplek bij een laadpaal op het Havenplein. Over enige tijd komt er ook een elektrische deelauto van EasyDriving bij het dorpshuis van Wijnaldum.

De elektrische deelauto’s kunnen per uur geboekt worden. Dat gebeurt op een smartphone, met de app ‘OnzeAuto.’ Deze app toont waar welke auto’s staan, en natuurlijk of en hoe lang ze beschikbaar zijn. Wie een auto reserveert, krijgt in de app een virtuele sleutel om de auto te openen.

Deelnemen/het gebruik van de app kost vijf euro per maand. De huur voor een Hyundai Kona is € 4,75 per uur, of € 47,50 voor een dag (24 uur). Daar bovenop komt vijf cent per kilometer. Rijd je meer dan 200 kilometer, dan komt er nog eens twintig cent per kilometer bovenop, voor de extra kilometers. “Dat is om de afschrijving te dekken”, zegt Renée Kruiter, algemeen manager bij EasyDriving.

Een Hyundai Kona heeft een actieradius van ongeveer 350 kilometer. Wie verder rijdt, betaalt ook voor het opladen onderweg. Bij terugkomst in Harlingen moet de auto aan de laadpaal gekoppeld worden. Het reserveringssysteem houdt middels een tijdsbuffer rekening met het opladen.

Wijnaldum krijgt over enige tijd eveneens een elektrische deelauto van EasyDriving. Omdat er nog geen laadpaal is bij het dorpshuis, komt er eerst een Nissan Leaf (en mogelijk later een Hyundai Kona). Het lenen van de kleinere Leaf is een stuk voordeliger: € 2,75 per uur en € 27,50 per dag (met dezelfde kilometervergoeding). 

EasyDriving biedt deelauto’s aan op lokaal niveau (bijvoorbeeld wijken of dorpen) in Noord-Nederland. Het bedrijf wil duurzame mobiliteit een zet geven: “Het delen van elektrische auto’s verlaagt de parkeerdruk, creëert ruimte voor meer groen, draagt bij aan een beter milieu, versterkt de sociale verbinding en is sterk kostenbesparend voor de gebruikers.” Het jonge bedrijf uit Midwolde is positief over de samenwerking met de gemeente Harlingen. “De gemeente Harlingen reageerde direct positief en dat werd meteen in actie omgezet”, zegt Renée Kruiter. Ze voegt er aan toe dat EasyDriving open staat voor uitbreiding. “Als er bijvoorbeeld in Midlum belangstelling is, kunnen mensen dat aangeven en dan kunnen we in gesprek over de mogelijkheden.”

Meer info op www.easydriving.eu.

|Doorsturen

BuienradarAgenda