Nieuws

Grote beurt voor marineschepen in Harlingen en Den Helder

HARLINGEN -  Het ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan en de hydrografische opnemingsvaartuigen Zr. Ms. Snellius en Luymes krijgen een grote opknapbeurt. De marineschepen gaan zo met een frisse start de tweede helft van hun levenscyclus in. Defensie en Damen Shiprepair Den Helder tekenden vandaag voor deze zogenoemde midlife upkeep.

Zr. Ms. Pelikaan.

De werkzaamheden die dit jaar starten, worden uitgevoerd op de werven van Damen in Den Helder en Harlingen. Bij deze opdracht zorgt Damen Shiprepair voor het ontwerp en de uitvoering. Ongeveer dertig onderleveranciers ondersteunen het bedrijf. De klus is in 2021 geklaard.

Met het onderhoud worden veiligheids- en verouderingsproblemen verholpen. Zo krijgen de schepen een nieuwe scheepshuid  en worden radars en communicatieapparatuur vernieuwd. Ook volgt groot onderhoud voor scheepssystemen. Dit wordt gecombineerd met regulier groot onderhoud.

Onderwatersensoren

De hydrografische opnemingsvaartuigen brengen de zee(bodem) in kaart. Met deze informatie maakt de Dienst der Hydrografie onder meer zeekaarten. Als onderdeel van de werkzaamheden worden al de onderwatersensoren vervangen opdat deze taak nog jaren efficiënt is uit te voeren.

Zr. Ms. Pelikaan is het ondersteuningsschip van de marine in het Caribisch gebied. Het wordt gebruikt voor transport en het verlenen van noodhulp. Dit gebeurde onder meer na orkaan Irma in 2017. De Pelikaan is in 2006 in dienst gesteld. Sindsdien opereerde het in het Caribisch gebied. Het schip komt nu voor het eerst terug naar Nederland.

|Doorsturen

BuienradarAgenda