Nieuws

Gemeente zoekt organisator corona-demonstratie

“Zaterdag 6 februari om vier uur naar het station in Harlingen, demonstatie, optocht, komen en doorsturen.” Deze oproep verscheen de afgelopen week enkele keren op internet. Als het om een demonstratie gaat, wil de gemeente Harlingen daar in principe aan meewerken. Dan moet de organisatie zich wel melden bij de gemeente, anders wordt de aansporing op internet gezien als een oproep tot ordeverstoring. “Dan zal ik ter voorkoming maatregelen moeten nemen”, aldus burgemeester Roel Sluiter.

Eind vorige week verschenen oproepen op social media, zei Sluiter woensdagvond in een raadscommissievergadering. “Die waren ook weer heel snel weg en het is een paar dagen stil geweest. Vandaag verschenen de oproepen opeens opnieuw.” Het is de gemeente niet gelukt de afzender te achterhalen, en burgemeester Sluiter roept de mensen achter het bericht op zich te melden bij de gemeente. “Als het gaat om een demonstratie tegen de corona-maatregelen, dan mag dat uiteraard en dat zullen we ook zoveel mogelijk faciliteren.”

Er moet echter wel toestemming worden verleend, en daarom wil Sluiter in gesprek met de mensen achter de oproep. “Als er geen respons komt, dan moet ik ervan uitgaan dat het een oproep betreft voor het uitlokken van ongeregeldheden”, zei Sluiter. Hij denkt daarbij aan een noodverordening, het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied en inzet van de politie.

|Doorsturen

BuienradarAgenda