Nieuws

Gemeente vervangt onveilige populieren aan Industrieweg

HARLINGEN - Het college van B en W heeft vorige week dinsdag besloten tot het aanvragen van een kapvergunning van achttien populieren aan de Industrieweg. Dat heeft de gemeente zojuist bekendgemaakt in een persbericht. “De bomen vormen een gevaar voor de veiligheid. Voor iedere onveilige populier wordt een nieuwe, gezonde boom teruggeplant.”

Omwonenden geven al lange tijd aan zich onveilig te voelen bij de steeds hoger wordende bomen en daardoor steeds zwaardere takken, meldt de gemeente. “De populieren geven al sinds 2000 onrust. Met name tijdens de zomerstormen, als de bomen vol in blad staan, breken steeds vaker zware (gezonde) takken uit de populieren. In 2000 werd reeds een aantal populieren gerooid. Sindsdien is er tussen de gemeente en omwonenden regelmatig contact over de veiligheid. Zowel omwonenden als de gemeente Harlingen willen de bomen graag vervangen zien worden.”

In samenspraak wordt besloten welke boomsoort de populieren aan de Industrieweg vervangen. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheden om de straat aantrekkelijker te maken, door bijvoorbeeld de aanleg van een schelpenpad en een parkachtige uitstraling. 

Populieren hebben heel zacht hout en groeien snel. Ze worden slap en kwetsbaar als ze ouder worden. Hierdoor breken er gemakkelijk grote takken af.

|Doorsturen