Nieuws

Gemeente gaat voor nieuw gemeentehuis in centrum

HARLINGEN - De gemeente Harlingen gaat verder met het plan voor een ‘gemeentehuis’ in het centrum. Dat heeft een grote raadsmeerderheid woensdag besloten. Plannen voor nieuwbouw aan de N31 of de Westerzeedijk zijn hiermee zo goed als zeker van de baan.

Na ruim twee uur debatteren was de raad eruit: het scenario ‘Centrum’ wordt verder uitgewerkt. Volgens dit scenario gaat de gemeente panden in het centrum aankopen en de huidige panden verduurzamen. Dit moet ook als voorbeeld dienen voor eigenaren van monumentale panden. Volgens Stephanie Geurtz (GroenLinks) is dit een kans om die eigenaren mee te nemen in het project, mogelijk ook wat betreft gezamenlijke inkoop van bouwmaterialen. Het voorstel om hier onderzoek naar te doen werd omarmd door wethouder Harry Boon en later unaniem door de raad aangenomen.

Het CDA stelde voor om ook verder onderzoek te doen naar de bouw van een heel nieuw gemeentehuis aan de Westerzeedijk, om zo een goede vergelijking te hebben. De ChristenUnie zat op eenzelfde spoor, maar dan voor nieuwbouw aan de N31. Veel steun voor die plannen was er niet. CDA-wethouder Harry Boon was ook niet te porren voor het plan van zijn partij. Boon zei dat er - na uitgebreid onderzoek - al een goede onderbouwing ligt om een keus te maken. Een extra verdiepend onderzoek zou volgens Boon 150 tot 200 duizend euro extra kosten. Hij bracht verder naar voren dat het Harlinger gemeentehuis een plek middenin de samenleving verdient. “Het verhoogt de kwaliteit van het centrum waar we met z’n allen zo trots op zijn. Het verstevigt het ondernemersklimaat en voegt toe aan de levendigheid.” De centrum-wens leeft ook bij het merendeel van de leden van Ondernemend Harlingen, zei Boon.

Partijgenoot en fractievoorzitter Hendrik Sijtsma benadrukte dat zijn partij niet tegen het centrum-scenario is. “We willen alleen een goede vergelijking zodat we de consequenties kunnen uitleggen.” Over de kosten van twee ton: “We spreken er al een half jaar over en elk gesprek worden die kosten met een kwadraat verdubbeld. Dat vinden wij heel vreemd.”

Volgens Jappie Saakstra (Harlinger Belang) heeft het CDA “keuzestress”. Hij was verbaasd over de vraag naar extra onderzoek. Want toen de raad een poos geleden sprak over het fietspad tussen Wijnaldum en Midlum, en Harlinger Belang voorstelde om naast een fietstunnel ook een fietsbrug te onderzoeken, viel daar met het CDA niet over te praten. 

Johan Erents (HOOP) stelde voor om het hele project uit te stellen: volgens Erents moet de gemeente niet miljoenen aan een gemeentehuis uitgeven terwijl er een recessie voor de deur staat. “Laat de pandemie maar voorbijgaan, dan zien we verder.” Tjepke van der Pol (D66) en Saakstra brachten naar voren dat het nu juist de tijd is om te investeren. Welmoed Konst zei dat de huidige kantoren niet voldoen aan de arbo-voorwaarden. “Dus uitstellen lijkt mij geen optie.”

Wim Wildeboer (Wad’n Partij) had kritiek op de aanpak van het college van B en W: eerst moest er een nieuw gemeentehuis aan de Westerzeedijk komen. “En nog geen jaar later is er opeens een voorkeur voor de binnenstad.” Volgens Wildeboer zorgen kantoren in de binnenstad niet voor reuring: mensen zitten er te werken en de kantoren zijn in het weekend en de avonden dicht. Wildeboer ziet meer in een gemeentehuis op palen boven het eilandparkeerterrein aan de Harlingerstraatweg. Hij stemde net als Johan Erents tegen scenario ‘Centrum’; de rest van de raad stemde voor.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda