Nieuws

Friese politici op de bres voor vluchtelingenkinderen

Namens 142 Friese politici van verschillende partijen hebben initiatiefnemers Stephanie Geurtz en Brigitta Scheepsma vanmiddag de ‘Fryske Coalition of the Willing’ op het provinciehuis aangeboden. Met deze oproep geven de politici aan dat ze minderjarige vluchtelingen uit de Griekse vluchtelingenkampen een veilige plek willen bieden in Friesland.

Op 11 maart heeft het Europees parlement een oproep gedaan aan de lidstaten om kwetsbare vluchtelingen uit Griekenland over Europa te verdelen. Artsen waarschuwen voor een humanitaire ramp in de kampen. Brigitta Scheepsma: “Ons land is in de ban van het coronavirus. Het virus heeft ook de Griekse eilanden bereikt en is een grote bedreiging voor de vluchtelingenkampen. Maar Nederland wil nog steeds geen vluchtelingen opnemen. Ook geen alleenstaande kinderen! Terwijl we juist haast moeten maken om een ramp te voorkomen.” Harlinger GroenLinks-raadlid Stephanie Geurtz: “Alle ondertekenaars roepen het kabinet dan ook op om per direct actie te ondernemen en vluchtelingenkinderen uit Griekenland en Turkije naar Nederland te halen en hun een veilige plek te bieden.”

Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children hebben Nederlandse gemeenten opgeroepen om zich te verenigen in een ‘Coalition of the Willing’: gemeenten die aangeven kinderen op te willen nemen uit de kampen. De 142 Friese politici sluiten zich hier nu bij aan. Zij willen beginnen met het opnemen van kwetsbare kinderen die alleen zijn en ze een veilige plek geven in Friesland. De initiatiefnemers wilden het manifest persoonlijk aanbieden aan de Commissaris van de Koning, maar hebben vanwege de coronamaatregelen ervoor gekozen om het manifest af te geven aan de balie van het provinciehuis. Scheepsma: “Maar we hopen natuurlijk dat de Commissaris ervoor wil zorgen de oproep onder de aandacht komt van het kabinet.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda