Nieuws

Expeditie Juttersgeluk: strandschoonmaak ook in Harlingen

HARLINGEN - Op 16 mei ging de vierde Expeditie Juttersgeluk van start. In twee weken tijd zullen mensen voor wie een ‘gewone’ baan niet zo heel gewoon is, de Nederlandse kust schoonmaken. Meer dan 800 vrijwilligers zullen de stranden en dijken van Sluis tot en met Delfzijl schoon jutten. Stichting Juttersgeluk biedt hiermee in samenwerking met KIMO Nederland en België een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn. Op 31 mei tussen 10.00 en 12.00 uur komt de expeditie langs in de gemeente Harlingen. In de Gemeentewerf Westerzeedijk zal wethouder Hein Kuiken de deelnemers na afloop officieel bedanken.

Expeditie Juttersgeluk is speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligers met een licht verstandelijke of psychische beperking of mensen die langdurig thuis zitten zonder werk gaan tijdens de expeditie op zoek naar de mooie en minder mooie dingen op het strand. Door zelf het strand schoon te maken, brengen ze het probleem van de plastic soep onder de aandacht bij álle groepen in onze samenleving.

 

Programma

Elke etappe verloopt volgens een vast programma: de gemeente ontvangt de deelnemers met koffie en taart en een persoonlijk welkomstwoord. Juttersgeluk legt uit hoe je afval op de dijk herkent en hoe je het veilig opraapt. Daarna start de etappe: een ware ontdekkingstocht. Het afval wordt door de jutters meegenomen, zodat er een schone dijk achterblijft.

 

Peuken

Er is dit jaar speciale aandacht voor peuken op het strand. Op toeristenstranden is dit het meest gevonden afvalitem. Het filter van de sigaret is gemaakt van plastic en vergaat niet. De chemicaliën in één filter kunnen 8 liter zeewater verontreinigen. Tijdens de expeditie verzamelen de deelnemers alle opgeraapte peuken in een speciale container om de vrijwilligers bewust te maken van de hoeveelheid en de schadelijkheid voor het zeemilieu.

Expeditie Juttersgeluk in Harlingen gaat donderdag 31 mei om 10.00 uur van start in de Gemeentewerf aan de Westerzeedijk. Einde rond 12.00 uur.

|Doorsturen