Nieuws

Eerste bewoners in nieuwe wijk Plan Zuid

De eerste nieuwbouwwoning in Plan Zuid (fase 2) is dinsdagmorgen uitgegeven. Wijkconsulent Jenny de Groot van De Bouwvereniging overhandigde de nieuwe bewoner Simon Berends symbolisch de sleutel, en dat ging gepaard met een fraai boeket bloemen. Deze week zullen in totaal 20 nieuwe woningen opgeleverd worden aan de Wilhelminastraat.

Door Ubbo Posthuma

Wijkconsulent Jenny de Groot overhandigt symbolisch de sleutel aan nieuwe bewoner Simon Berends. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Even eerder kwamen ook de andere nieuwe bewoners samen in de keet van bouwbedrijf Friso, waar koffie en iets lekkers genuttigd werd. Vervolgens sprak Jan Boelens (projectmanager De Bouwvereniging) de aanwezigen toe en liet weten dat dit de eerste woning betreft van fase 2 in Plan Zuid. Hij noemde dit een heugelijk moment, waar men al jaren naar toe heeft gewerkt. “We zijn dan ook al 10 jaar met dit project bezig, waarbij de verhoudingen met de buurt in eerste instantie niet goed waren te noemen. We stonden zogezegd recht tegenover elkaar. In 2014 zijn we met elkaar in gesprek gegaan. De plannen werden samen met de wijk uitgevoerd. Ook konden de bewoners uit drie bouwbedrijven kiezen. Ik kan niet anders zeggen dat het mooi is geworden en hoop dat iedereen er met plezier gaat wonen. We hebben tijdens het project samen opgetrokken, tot wat het nu is geworden, dank daarvoor”, aldus Boelens. Ook de werkgroep Plan Zuid bestaande uit Christian La Fleur van Dalen, Betty de Rover, Ad van der Werff en Sander de Graaf werden dedankt. 

 

Betty de Rover, één van de nieuwe bewoners, is blij dat het nu zo ver is. Vanuit de Wilhelminastraat komt zij nu in de Alexiastraat te wonen. “Ik heb er heel veel zin in”, verklaart de 46-jarige Harlingse. Dylan Westra (26) komt uit Franeker en woont nu in Workum. Daarvoor woonde hij enkele jaren in Japan. Ook hij heeft voor een nieuwbouwwoning gekozen. “Ik studeer informatica in Leeuwarden en werk in mijn vrije tijd bij Chinees restaurant Xin Hua. Omdat ik hier werk, heb ik voor Harlingen gekozen.” Tevens zat hij vroeger op de rijksscholengemeenschap Simon Vestdijk in Harlingen. Dus bekend terrein voor hem. Sander de Graaf is werkzaam op ms Friesland van Doeksen en kwam in 2013 in de Prinses Margrietstraat te wonen. Als lid van de werkgroep heeft hij zich mede sterk gemaakt om het ‘oude Plan Zuid’ mee te nemen naar de nieuwe situatie. “Ik zie het volkse karakter hier wel in terug”, aldus De Graaf.

 

Alle toekomstige bewoners waren bijzonder enthousiast over hun woning. Hoewel de (vloer)verwarming nog op gas is, wordt er wel elektrisch gekookt. Verder zijn er zonnepanelen en zijn de woningen dusdanig goed geïsoleerd. De zonnepanelen kunnen de stroomkosten tot bijna nul reduceren.

 

Op 16 januari gaat men beginnen met fase 3 wat betreft de sloop Prinses Margrietstraat en een gedeelte van de Wilhelminastraat. Mogelijk wordt de de naam Plan Zuid nog eens vervangen door bijvoorbeeld Oranjewijk.

|Doorsturen

BuienradarAgenda