Nieuws

Een lamp of een boete: verlichtingsactie in Harlingen

Wie aanstaande donderdagavond zonder fietsverlichting door de binnenstad fietst, krijgt de keus: ter plekke de verlichting laten fiksen tegen kostprijs, of een boete. De actie begint om 18.30 uur en wordt georganiseerd door de Fietsersbond in samenwerking met politie en Veilig Verkeer Nederland.

De politie zal fietsers zonder licht aanhouden. Om het publieksvriendelijke van de actie te benadrukken, zullen Fietsersbond en VVN-vrijwilligers de banden van fietsers van gratis lucht voorzien, indien gewenst. De acties vinden plaats bij het beeld van Anton Wachter op de Voorstraat in Harlingen 

 

Guerilla-acties

Daarnaast organiseert de Fietsersbond guerrilla-acties op scholen voor voortgezet onderwijs in de provincie. In de donkerste weken van het jaar, worden scholieren gecontroleerd op werkend licht. Is dat niet het geval, dan gaan medewerkers van de bond in gesprek en de fietser krijgt de mogelijkheid zelf een lampje te monteren.

 

Sportclubs

De fietsverlichtingscampagne wordt dit jaar ook gericht op sportclubs, meldt de Fietsersbond. “Gelukkig wordt er ook ’s avonds en in het donker veel gefietst naar de club. Om het belang van goede fietsverlichting onder de aandacht te brengen nu het weer eerder donker wordt, willen we bij de grotere sportlocaties op een doordeweekse avond een fietsverlichtingsactie houden in samenwerking met de betreffende sportclub.”

 

De fietsverlichtingscampagne  is een landelijke campagne die wordt gesteund door vele maatschappelijke organisaties, zoals VVN, ANWB, Sport Fryslân en de Fietsersbond. De lampjes worden beschikbaar gesteld door het ROF, het regionaal orgaan verkeersveiligheid in Fryslân.

|Doorsturen