Nieuws

Directeur Sjouk Stelwagen neemt afscheid van rsg Simon Vestdijk

Na 39 jaar in dienst te zijn geweest van rsg Simon Vestdijk neemt Sjouk Stelwagen op 30 augustus aanstaande afscheid van de school omdat zij met pensioen gaat. Sjouk Stelwagen heeft de laatste 20 jaar als directeur gewerkt en veel voor de school, het personeel, leerlingen en ouders betekend.

Toen zij nog docent wiskunde was, hield ze zich al bezig met roosterwerkzaamheden, medezeggenschapszaken en speelde ze een belangrijke rol bij de grote musicals die in die tijd in   Trebol werden opgevoerd; ze stond niet op de planken, maar verzorgde jarenlang de regie.

Toen midden jaren 90 asielzoekerscentra in Harlingen en Franeker werden geopend en het noodzakelijk was internationale schakelklassen op te zetten, werd haar gevraagd de organisatie en coördinatie op te zetten, waardoor er in korte tijd een goed functionerende school voor asielzoekerskinderen ontstond, die vanwege de omvang na een aantal jaren in een apart gebouw gehuisvest werd.

Sjouk Stelwagen was tijdens haar directeurschap verantwoordelijk voor het onderwijs- en personeelsbeleid en de personeelsplanning. Zij vond een aantrekkelijk en gevarieerd onderwijsaanbod belangrijk en was er van overtuigd dat het aanbieden van technasium-onderwijs meerwaarde zou hebben voor havo- en atheneumleerlingen. Dat zij dit goed gezien heeft blijkt wel uit de bloeiende en goed bezochte technasium-afdeling van dit moment.

Als docent, maar later ook als directeur kon Sjouk Stelwagen zich goed inleven in wat anderen beweegt en motiveert, had ze steeds een luisterend oor, maar was ze ook in staat knelpunten te duiden en op te lossen, liefst in gezamenlijkheid, maar als dat nodig was nam zij altijd goed onderbouwde besluiten. Dat ze als directeur veel minder met leerlingen te maken had vond ze weleens jammer, maar ze stond wel midden in de school. Veel leerlingen uit de tijd dat ze docent was zag ze later weer terug als ouders van leerlingen én als jonge docenten. De verbondenheid met Harlingen en mensen die opgroeiden maakte ook dat ze gedrag of een handelswijze goed kon plaatsen; geen must, maar soms wel makkelijk, zeker als er moeilijke gesprekken moesten worden gevoerd, want ook dat kwam natuurlijk voor.

De school had graag gezien dat Sjouk Stelwagen haar vroegpensioen nog even had uitgesteld, maar heeft ook begrip voor haar keuze wat meer vrije tijd te krijgen. Er is inmiddels een goede opvolger gevonden in de heer Gerald Schutte, die de nodige managementervaring meebrengt en er naar uitziet vlot ingeburgerd te raken als nieuwe directeur, niet alleen in de school, maar ook in Harlingen.

|Doorsturen