Nieuws

De jazzy sound van Roaring Twenties Small Band

Het eerste loungeconcert dat het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) onder de paraplu van Friejam in Trebol in januari van dit jaar was een groot succes. En dat succes krijgt een vervolg op zondagmiddag 11 februari. Dan speelt Roaring Twenties Small Band in de tot jazzclub omgetoverde Singelzaal van de stadsschouwburg in Harlingen. Ook deze band weet van wanten als het om onvervalste swing gaat. De aanvang is 15.00 uur.

Roaring Twenties Small Band.

Roaring Twenties Small Band bestaat uit negen mannen en vrouwen. Zij hebben allen hun sporen in de jazz en aanverwante muziekstijlen ruimschoots verdiend. De band staat onder leiding van trombonist, dirigent en arrangeur Arend Huisman. De overige muzikanten zijn Martin Wiersma (cornet), Johan Verwilligen (altsax, klarinet en zang), Froukje Huisman (altsax), Everlina Tigchelaar (tenorsax), Franke de Boer (piano), Henk Marinus (gitaar) en Henk Stelma (bas) en Carlo de Groot (slagwerk).

 

De band speelt, hoe kan het ook anders, muziek uit de roaring twenties. Dat is muziek die ruwweg is ontstaan tussen 1923 en 1929 in Amerika. Het was de roerige tijd van de hevige rassensegregatie, waarbij muziek steeds meer een uitlaatklep werd. Dat kwam mede door de opkomst van de radio, waardoor de verschillende muziekgenres zich ook razendsnel konden verspreiden. Jazz was al aan het begin van de 20ste eeuw ontstaan, maar werd door de komst van de radio pas in de jaren 20 echt populair. Ook onder de blanke bevolking, die deze vooral door zwarte muzikanten gespeelde swingende muziek, ineens hun huiskamers binnen hoorden komen.

 

Het was dé muziek waar onder andere de flapper girls lekker op konden dansen en waaruit onder andere de Charleston en Lindy Hop ontstaan zijn. Grote namen uit die tijd zijn onder andere Duke Ellington, Louis Amstrong en Fats Waller. En het is die jazzy sound die Roaring Twenties Small Band op geheel eigen wijze ten gehore brengt. Meer informatie: zie de pagina van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen onder de knop Roaring Twenties op www.friejam.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda