Nieuws

Dansen met plezier voor mensen met Parkinson

Danslessen speciaal voor mensen met de ziekte van Parkinson. Die worden iedere dinsdagmiddag gehouden in het clubgebouw van Hosanna (Hermesweg 13), onder het motto ‘dansen met plezier’. Vorig jaar is dit begonnen en in de regio Friesland nu al een succes.

Door Ubbo Posthuma

Dans én muziek om te ontspannen. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Deze keer een groep van tien personen (vier waren afwezig) die oefeningen doen op muziek in allerlei stijlen. Trudi Nolte, docent dans, heeft de leiding. Er wordt getraind op een leuke manier. Haar rechterhand is Suze Gort, die in Arnhem de opleiding docent dans doet en stageloopt. Ook mantelzorgers, vrienden en familie zijn tijdens de lessen welkom en doen dan ook gezellig mee. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft volgens Trudi aangetoond dat dans de balans en loopsnelheid van mensen met de ziekte van Parkinson verbetert. “Ook zijn er aanwijzingen dat het de kans op vallen vermindert en een positief effect heeft op het denkvermogen, multitasking en de kwaliteit van leven.” Reacties van enkele deelnemers beamen dit. “Sinds ik aan deze lessen meedoe slaap ik overdag minder en ’s nachts veel beter.”

 

“In de lessen gebruiken we dans en muziek om te ontspannen en creatief aan de conditie, spierkracht, flexibiliteit, mobiliteit, coördinatie en evenwicht te werken”, laat Trudi weten. Danservaring is niet nodig. Trudi geeft aan dat men pogingen doet om de lessen in het ziekenfonds te krijgen. Het sociale aspect is ook heel belangrijk. Mantelzorger Lia Vos, die met haar man de lessen volgt, vindt het bijzonder leuk om te zien hoe anderen omgaan met hun partner. “Je kunt wel thuis blijven zitten en vooral alleenstaanden vereenzamen helemaal. Hier kom je onder de mensen en drinken we na afloop met elkaar een bakje koffie of thee. Ik kan het iedereen dan ook aanraden om mee te gaan doen.”

 

De lessen vinden eveneens plaats in Franeker, Leeuwarden, Drachten, Sneek, Workum, Heerenveen en Dokkum. De kosten bedragen 5 euro per les, inclusief koffie. Delangstellenden kunnen vrijblijvend langskomen op dinsdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur.

|Doorsturen