Nieuws

Dagboek van de Rebelse Huisvrouw

Lief dagboek,

Oom H. en buuf Annie zijn net weg en vooral buuf Annie was erg nerveus. ‘Ik word gek van de berichtgeving’, fluisterde ze. ‘Ik hoor termen als voedseltekorten en oorlog en ik begrijp het allemaal niet zo goed meer.’

Oom H. was ondertussen aan het schuimbekken over de pensioenroof - ‘al meer dan TIEN jaar zijn ze van me aan het stelen, het is een gotspe, dat tuig’ - dus tot een goed gesprek kwam het eigenlijk niet. Enfin, ik ga maar gauw beginnen met m’n stukje:

Maandag 11 april

De badkamerkastjes schoongemaakt, ook bovenop dit keer. De laag stof die erop lag was zó dik dat het een laag vilt leek. Beschamend.

Pindasoep gegeten, was lekker.

Liedje van de Week is You Keep Me Hangin’ On van Kim Wilde. Wilde vroeger altijd op Kim lijken, is jammer genoeg nooit gelukt.

Woensdag 13 april 

Hoorde net op de radio dat Finland vingerafdrukken wil gebruiken om criminelen op te sporen. Waarom ze dat niet al jarenlang internationaal doen is me een raadsel. Zal wel zijn in verband met de privacy en dat soort onnozel geneuzel.

17.14 uur. ‘Ik word verkouden’, zei man.

‘Dat idee had ik al’, antwoordde ik.

22.10 uur. Man ligt rillend op de bank, heb net een kruikje voor hem gemaakt. Arme man.

Vrijdag 15 april

De dokter is net geweest - man heeft een longontsteking. Dat een mens zo snel ZO ziek kan worden is heel wonderlijk.

Zondag 17 april

Eerste Paasdag. Ooooo dagboek… Pa belde net, hij was heel verdrietig en ontdaan. Het blijkt dat oom C., zijn zwager en mijn oom, die boven hem woonde in Harlinga, onverwacht is overleden. Hoe kan dat nou? Dag oom C. Een goede reis en heel veel liefs voor iedereen die ondertussen al daarboven is.

Maandag 18 april

Vriendin G. ergert zich soms aan haar nieuwe liefde. ‘Hij maakt af en toe stomme grapjes’, zei ze.

‘Dat doe jij ook.’

‘Ja, maar die van hem gaan ten koste van mij. Laatst waren we bij zijn moeder en zei hij: Je kan bij haar - bij mij dus - van de vloer eten. Z’n moeder bekeek me voor het eerst belangstellend, totdat hij vervolgde: Er ligt namelijk genoeg.’

‘Ik ga hem steeds meer waarderen’, knikte ik goedkeurend. G. keek nadenkend.

Dinsdag 19 april

12.10 uur. Langzamerhand krabbelt man weer wat op. Toen hij zo ziek was nam ik me voor om voortaan altijd de ideale echtgenote te zijn maar nu het weer beter met hem gaat weet ik niet of dat me gaat lukken.

14.44 uur. Zijn ze Goddomme echt helemaal gek geworden? Ik denk tegenwoordig steeds dat er zich een straaljager in mijn huis boort, ik vind dit echt niet normaal. Dat er geoefend moet worden zal allemaal wel, maar moet dat echt zo laag bij de grond?

Woensdag 20 april

Naar stadje. Bij Trekpleister hoorde ik, ter hoogte van de vitamines, een vrouw zeggen: ‘Het is zo onbeschaafd om niet even wat te laten weten.’

De andere vrouw (haar zuster?) antwoordde: ‘Kind, maak je er niet druk om. De halve wereld bestaat uit onbeschaafde mensen, dat weet je toch.’

Er volgde wat gelach, kon de rest niet horen.

Daarna waanzinnig lekkere paling gehaald bij Het Urker Vishuis. Nu er niet meer gereden mag worden op dat stukje Grote Bredeplaats zou een terras daar ook leuk zijn. Dan klopt het wat meer met de rest van de omgeving.

19.10 uur. Wat sneu dagboek: Frans van Drimmelen is het volgende ‘slachtoffer’ in de MeToo-affaire. In het begin was het vooral de schuld van de media - er was een ‘hetze tegen hem ontstaan’ - maar later vond hij zijn eigen gedrag toch ook wat vreemd.

20.15 uur. ‘Kritisch naar jezelf kijken is voor veel mensen kennelijk moeilijk’, zei ik tegen vriendin G. die belde. We hadden weer even wat grapjes van haar nieuwe vriendje besproken, nu hadden we het over van Drimmelen. ‘Er zijn jammer genoeg maar weinig mensen die hand in eigen boezem kunnen steken. Slimme mensen kijken naar hun eigen rol, de minder slimme mens geeft per definitie anderen de schuld.’

‘Tot welke groep behoor jij eigenlijk?’ vroeg G. Ze klonk afwezig.

22.43 uur. Ik ben er nog steeds niet achter.

|Doorsturen

BuienradarAgenda