Nieuws

Dag van de Vriendschap met Peter R. de Vries en Maarten van der Weijden

Simon Vuijk introduceert komend weekend, tijdens de Tall Ships Races, de eerste Dag van de Vriendschap in Nederland. Met onder anderen misdaadverslaggever Peter R. de Vries, zwemkampioen Maarten van der Weijden en de Rotterdamse band The Kik.

Door Simon Vuijk

Peter R. de Vries en Simon Vuyk direct na de laatste uitzending in de studio van De Raadkamer op 7 juni jl.

Vrijdag 26 januari 2018 organiseerde Podium Harlingen een drukbezochte Avond van de Vriendschap vol verhalen en muziek ter ere van de opening van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018. Sinds de verschijning van het verhalenboek Echte Vriendschap (2015, uitgeverij Vuyk en CO) vraag ik op zoveel mogelijk manieren zoveel mogelijk aandacht voor de persoonlijke én maatschappelijke waarde van vriendschap.

Mijn vriend tv-presentator Jaap Jongbloed was die avond hoofdgast en wees mij na afloop op het bestaan van World Friendship Day, een soort Valentine’s Day voor vrienden die al sinds 1935 elk jaar op de eerste zondag van augustus wordt gevierd in de Verenigde Staten. En inmiddels ook in vele andere landen, wereldwijd. Ik was direct enthousiast en dat nam nog grotere vormen aan toen ik zag dat deze dag in 2018 midden in het weekend van de Tall Ships Races Harlingen viel...


Wiebe van Dijk

En zo kan het gebeuren dat Podium Harlingen zondag 5 augustus de eerste Dag van de Vriendschap in Nederland introduceert, in het hart van de Tall Ships Races Harlingen. Het wordt een feestelijke middag rond het thema vriendschap met medewerking van onder anderen misdaadverslaggever Peter R. de Vries en zwemkampioen Maarten van der Weijden. De Rotterdamse band The Kik vormt de muzikale hoofdact, met liedjes als ‘Ik sta klaar voor jou’ (bekend van de comedyserie Friends), ‘Schuilen bij jou’ (In Your arms) en ‘Goedenacht Vrienden’, de vertaling van de Duitse hit van Reinhardt Mey. Maar ook een aantal Harlingers zal een bijdrage leveren op Harbour Stage, het hoofdpodium aan de Willemshaven. Burgemeester Roel Sluiter verzorgt de opening om 13.00 uur. Aansluitend zingt Wiebe van Dijk met Teatse Vogelaar op gitaar een aantal klassiekers, waaronder ‘Mooie Stad aan ut Wad’, ‘Laat in de avend’ en ‘Loop met mien hôn’. De muziek wordt verder de hele middag verzorgd door Bert Erents van Radio Stad Harlingen. Daarbij is ook ruimte voor verzoeknummers. Vraag een speciaal liedje aan voor een goede vriend of vriendin via berterents@gmail.com en wie weet!

 

De aanwezigheid van Peter R. de Vries is geen toeval. Al bijna dertig jaar ben ik zijn eindredacteur. Maar intussen zijn we meer dan collega’s geworden en heeft Peter mijn passie voor het thema vriendschap volledig omarmd. Ook zondag zal hij daarover ‘getuigen’ door open en eerlijk te praten over zijn omstreden vriendschap met Heineken-ontvoerder Cor van Hout, de inmiddels geliquideerde topcrimineel. Daarnaast ondersteunt Peter mijn criminologische boodschap dat vriendschap onze samenleving veiliger maakt. Een prachtig voorbeeld van de maatschappelijke waarde van vriendschap waarover het laatste woord nog lang niet is gesproken als het aan mij ligt.

 

Gratis boekje

Verder werd ik deze week benaderd door de Maarten van der Weijden Foundation, met een bijzonder verzoek. Of Maarten zijn verhaal mag komen vertellen over een bijzondere vriendschap die een belangrijke drijfveer is voor zijn onvoorstelbare zwemprestaties ten behoeve van de kankerbestrijding. Binnenkort zwemt hij zelfs de complete Elfstedentocht! Maar daarvoor is meer nodig dan een waanzinnig groot talent, heel veel training en een overdosis aan doorzettingsvermogen, want presteren doe je samen. In vriendschap! En dus heb ik dit bijzondere verzoek onmiddellijk ingewilligd en is ook Maarten van der Weijden zondag hoogstpersoonlijk van de partij.

 

Ik ben ongelooflijk trots dat wij de Dag van de Vriendschap zondag daadwerkelijk kunnen realiseren, mede dankzij de steun van de Stichting Harlingen Sail. En daarom hebben mijn partner Mirjam Vuyk en ik besloten om een boekje bij de Dag van de Vriendschap te maken. Een exclusieve uitgave van Vuyk en CO. Vol songteksten en verhalen die op 5 augustus een rol zullen spelen. Gratis. Voor iedereen die er zondag bij is. Om extra van deze bijzondere middag te genieten en er na afloop thuis nog eens rustig doorheen te bladeren. Een bewaarboekje. Als herinnering aan een mooie dag. En ter inspiratie, dat ook. Want zeg nou zelf, wat is er mooier, en belangrijker, dan vriendschap? Ik hoop dat we zondagmiddag heel veel Harlingers mogen begroeten op de Dag van de Vriendschap. Een feest in een feest.

|Doorsturen