Nieuws

Cultureel Harlingen ontwaakt uit corona-slaap

Na een lange periode van stilstand, ontwaakt Harlingen met verschillende culturele activiteiten. Gemeentemuseum het Hannemahuis heeft weer mooie en bijzondere exposities samengesteld.

In museum het Hannemahuis, dat sinds vorig weekend weer open is voor het publiek (wel even reserveren) is een expositie te zien met de titel CODE ROOD. Twaalf leden van de in Harlingen gevestigde sociëteit Zilt voor kunstenaars en kunstminnenden, exposeren zeer divers werk. Collages, schilderijen, werken van textiel, maar ook van chamotte klei, lood, speksteen en zelfs ganzenveren. Er wordt werk getoond van Ineke Ekkers, Lianne Wouters, Yolan Brantjes, Tonnie Haarsma, Tanja van Abbema, Marian Kort, Jet Twijnstra, Astrid van Straaten, Esther Wermers, Jozef Heesters, Herman van der Made en Joost Witte. Hun werk is te zien tot en met zondag 4 juli.

Hoge Luchten

Vanaf zondag 11 juli tot en met 14 november is de expositie ‘Hoge Luchten, schatten uit het Rijks’ te zien. Het is de derde tentoonstelling over de vier elementen die samen met de vier musea in Zutphen, Hoorn, Gouda en Bergen op Zoom tot stand gekomen zijn. Eerder waren ‘Lage Landen’ (aarde), ‘Koele Wateren’ (water) te zien en binnenkort dus Lucht. Opnieuw worden veertig parels uit de collectie van onze nationale schatkamer in Harlingen getoond. Ook nu zijn groten namen als Van Goyen, Maris, Weissenbruch, Springer en Breitner vertegenwoordigd.

Tuin 

In de tuin achter de bibliotheek, boekhandel en het Hannemahuis zijn de eerste beelden van de expositie ‘Beeld van een tuin’ gearriveerd. In een plezierige samenwerking met Galerie de Vis uit Harlingen is onder meer het meer dan tweehonderd kilo zware beeld ‘Luchtdans’ van Marina van der Kooi geplaatst. Een monumentaal werk. Ook deze expositie is vanaf 11 juli compleet.

Kunst naar Buiten

Gisteren nam wethouder Erik de Groot een bank in gebruik als onderdeel van het project ‘Kunst naar Buiten’, een initiatief van het Jopie Huisman  Museum in Workum. In Harlingen werd dit ondersteund door de gemeente Harlingen en Gemeentemuseum het Hannemahuis. Een schilderij gemaakt door Nicolaas Baur (1767-1820) diende als inspiratie. Op de plaats waar de bank nu staat maak je een reis door de tijd van ruim 200 jaar. Het bevindt zich op de Waddenpromenade met uitzicht op de Oude Buitenhaven. Via een QR code kan de achtergrondinformatie worden opgevraagd. Op verschillende plaatsen in het Friese land lieten kunstenaars zich inspireren. Door dit project kun je in de huid van de kunstenaars kruipen. Benieuwd waar de banken staan? Kijk dan op www.kunstnaarbuiten.nl.

Het onlangs aangekondigde Literair Festival Vestdijk is verplaatst naar 4 en 5 september.

|Doorsturen

Uw reactie


BuienradarAgenda