Nieuws

Christian Radich biedt studenten Maritieme Academie eerste mini-stage

Maandag vertrok de Noorse windjammer Christian Radich voor een reis van vijf dagen over de Noordzee. Aan boord, naast de reguliere bemanning, 44 studenten en vier begeleiders van de Mariteiem Academie. Docent Peter Wever doet verslag.

Door Peter Wever

De veiligheidsoefening. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

De reis is voor de eerstejaars studenten een eerste mini-stage binnen hun MBO-opleiding tot Koopvaardij Officier. Als eerste en enige MBO zeevaart-opleiding biedt het Nova College de studenten in het eerste jaar al een ministage op zee aan. Deze stage heet Samen naar Zee. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met de organisatie achter het Noorse schip de Christian Radich. Tot vorig jaar was de eerste stage van zes maanden binnen deze opleiding aan het begin van het derde studiejaar. Dat blijft zo, maar deze ministage wordt eerder in de studie toegevoegd om de studenten eerder ervaring op zee te kunnen laten opdoen. Een student wordt dan trainee genoemd.

 

Een kort verslag van de reis. De studenten verzamelden zich vanaf 9 uur in de ochtend en kregen een plek toebedeeld in de banjer. Dat is een grote groepshut waar de bemanning leeft en slaapt in kooien en hangmatten. Aan dek werden de studenten in drie wachtgroepen verdeeld. Iedere groep draait aan boord om de beurt een wacht van vier uren. Dit gaat dag en nacht door. Iedere groep draait dus per 24 uur twee wachten en heeft twee maal 8 uur vrij.

Na de wachtverdeling volgde een veiligheidsoefening met zwemvesten en brandalarm-instructie en werden de regels aan boord uitgelegd. Om 13.30 stak de Christian Radich onder begeleiding van een loods van wal en zette koers naar het noorden. Boven de eilanden werd de loods weer van boord gehaald met een snelle loodstender. Na een instructie gingen de eerste trainees al het want en de mast in om de zeilen te hijsen en het tuig op orde te brengen. De dag werd besloten met een stevige maaltijd onderdeks.

 

De zee werd die nacht ruiger en de eerste magen begonnen te protesteren: zeeziekte. Op een paar trainees en begeleiders na, viel iedereen ten prooi aan dit lastige aspect van het zeemanschap. Het werk en de wachten gingen echter gewoon door. Ziek of niet ziek. Na twee dagen was iedereen weer fit.

 

Aan boord ontstaat dan het echte zeemansbestaan: wachtlopen, eten, slapen en ontspannen. Voor een paar trainees was dit de eerste kennismaking met de zee. Anderen hadden als eens gevaren. Een onderdeel van een wachtdienst is de plaats aan het roer en de rol als uitkijk voor op het schip. De uitkijk geeft observaties van ander verkeer op zee aan bakboord, stuurboord of recht vooruit door met belsignalen aan de roerganger. Na een week zijn de trainees goed ingespeeld op elkaar en op de vaste bemanning van het schip. Maar bovenal weten ze hoe het is om met elkaar een week op een schip te leven en te werken. Voor de ene trainee zal dit motiverend zijn, maar voor de andere een reden om de toekomst te heroverwegen…

 

Terwijl we dit verslag (vrijdagmorgen) online plaatsen, is de Christian Radich halverwege de Waddenzee bijna weer in Harlingen. Het tallship zal bij hoog water de haven van Harlingen binnenvaren, na buitengaats de loods weer aan boord genomen te hebben. Aan de kade wacht het thuisfront om alle ervaringen te vernemen. Voor de studenten een goede ervaring, die bij het Nova College een vaste plek in de MBO-opleiding tot Koopvaardij Officier zal krijgen.

De Christian Radich bijna weer in Harlingen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda