Nieuws

Brouwerij Het Brouwdok in zee met Tall Ship Artemis

Als begin augustus tallship Artemis de haven van Harlingen binnenloopt, zullen bierbrouwers Gerard Ypenga en Johan ten Hoor van Het Brouwdok de zeilers verwelkomen met ambachtelijk gebrouwen bier. Daarmee geven ze het startsein voor een unieke samenwerking tussen twee Harlinger partijen bij Harlingen Sail 2018.

Bier en zeilen hebben met elkaar te maken. Jan Bruinsma van tallship Artemis kan dit als geen ander beamen. Als kapitein heeft hij heel wat tochten op zee gemaakt. “Als al het werk gedaan is en de gasten zijn tevreden van boord gegaan, dan smaakt dat welverdiende biertje heerlijk. We hebben er in de vloot zelfs een speciale naam voor: een ‘anleger’ noemen we zo’n biertje na afloop van een zeilreis.”

 

Ypenga vult aan: “Van oudsher nam men bier mee aan boord van schepen. Alcohol werkt desinfecterend en zorgde ervoor dat het bier op zee goed bleef. De bemanning van een schip had onderweg aan boord genoeg te drinken, zonder ziek te worden. Met gewoon water lukte dat niet.”

 

Tijdens de Tall Ships Races in augustus slaan de Artemis en Het Brouwdok de handen ineens. Het Brouwdok bier is dan niet te missen. Door de samenwerking zal het bier niet alleen in het proeflokaal aan de Willemshaven te verkrijgen zijn, maar ook de Artemis zal het Harlinger vier op tap hebben tijdens vaartochten en bij het ‘open schip’.

 

Momenteel wordt er nog druk gewerkt aan de nieuwe bierbrouwerij met proeflokaal aan de Willemshaven. De productie gaat straks van 400 liter per week naar 2000 liter. Ypenga: “Harlingen Sail is voor ons een ijkpunt. Het is een geweldige kans om het grote publiek kennis te laten maken met onze bieren.” 

|Doorsturen