Nieuws

Bouw zaagtandsteiger van start

De plannen begonnen pakweg tien jaar geleden, en de bouw van de langverwachte ‘zaagtandsteiger’ staat eindelijk in de startblokken. “Eigenlijk komt nu het kortste stukje van het werk”, zegt Paul Pot, directeur van Port of Harlingen. “We hebben lang gewacht, en we gaan hurry up!”

(Illustratie: Witteveen+Bos)

De oude steiger in de Nieuwe Vissershaven, die min of meer op instorten staat, wordt momenteel ontmanteld. Biggelaar Groep bouwt de steiger in opdracht van Port of Harlingen; de vissers en de provincie Fryslân betalen mee.

Na de sloop van de bestaande houten steigers worden er meer dan 200 betonnen palen vanaf het water geheid. De betonnen constructie volgt daarna met prefab onderdelen en de poeren en het betondek worden in het werk gestort. Er wordt rekening gehouden met beschermde dieren in dit leefgebied. Zo worden er met geluidsgolven zeehonden en bruinvissen weggehouden bij de werkzaamheden.

Ondertussen wordt het schipperen met ligplaatsen voor de vissersvloot. “De winkel blijft wel open”, zegt Paul Pot. “Als het druk wordt - er liggen een kleine vijftig kotters in het weekend - vereist het wel wat creativiteit. Maar dat gaat wel lukken.”

De nieuwe steiger, ontworpen voor kotters met duurzame visserijtechnieken, is naar verwachting tegen september klaar. “Het wordt state of the art”, zegt Pot. “Met nieuwe stroomvoorzieningen en waterleidingen; je kunt straks met een appje betalen.” 

|Doorsturen

BuienradarAgenda