Nieuws

Bijzonder afscheid voor jarige KNRM-schipper Rein Mulder

Rein Mulder vierde dinsdag zijn 55ste verjaardag. Een verjaardag die hij niet gauw meer zal vergeten. Want op deze dag was ook het afscheid als KNRM-schipper gepland. Natuurlijk verwachtte Rein dat er wellicht iets zou gebeuren. Hij kende zijn pappenheimers na zo’n 31 jaar als vrijwilliger bij de KNRM inmiddels wel.

Door Ubbo Posthuma

Vlnr schippers Tom van der Berg, Thomas Brandsma en Rein Mulder. (Foto: HC - Ubbo Posthuma)

Dinsdagavond is de oefeningsavond van de KNRM en het was dan ook niet bijzonder dat de boten Wiecher en Jap Visser-Politiek met Thomas Brandsma als schipper en Tom van den Berg op de Chios, om 19.30 uur de zee op gingen. Een kwartiertje later kwam een helikopter akelig dichtbij, en Rein werd gesommeerd om in de kabel van de heli te gaan hangen. Zo werd hij aan boord van de helikopter gehesen. Vervolgens werd er een rondje over de Waddenzee gemaakt om de reis te vervolgens naar de woning van Rein in Bynia State.

 

Rein hoopte natuurlijk dat zijn echtgenote Willy in de tuin  stond te zwaaien. Maar ze voer echter heimelijk op watertaxi de Bazuin, met dochters Inge en Laura en vriend Wijbe en zijn ouders. Na de rondvlucht werd Rein door de piloot vakkundig op de Bazuin gezet en hij zag tot zijn grote verrassing zijn familieleden aan boord. De tranen sprongen Rein in de ogen. Of dit kwam door emotie of een spat zout water, zal altijd wel een raadsel blijven.

De Bazuin voer naar de havenmond, waar beide reddingsboten inmiddels een erehaag hadden gevormd en luid toeterend, met brandspuit en handfakkels voor een feestelijke binnenkomst zorgden. Alle vrijwilligers, echtgenotes en burgemeester Roel Sluiter stonden aan de kade van het boothuis de afscheidnemende schipper op te wachten. Onder ‘Lang zal hij leven’ klom Rein soepel aan land. Na een groepsfoto werd Rein door zijn collega’s ‘op handen gedragen’ en in de Willemshaven gegooid. Maar zoals goed personeel betaamd, sprong iedereen hun ‘baas’ na en werd het nog een dolle boel in het water.

 

Nadat iedereen zich van het overlevingspak had ontdaan, kwam het officiële gedeelte. Als eerste sprak de voorzitter van KNRM Harlingen, Roel Sluiter hem toe en noemde Rein een echte Harlinger Hero. “Vandaag de echte dag met twee dingen tegelijk. Je bent jarig, maar ook het afsluiten van een periode als schipper en overgeven aan anderen. Dat vervult ook wel met enige melancholiek, dat kan haast niet anders in het licht wat je allemaal gedaan hebt en de mensen die je gered hebt”, aldus Sluiter.

 

Rein blijft verbonden aan de KNRM en dat is Mulders eigen aangezien zijn vader Kees Mulder ook jarenlang als vrijwillig schipper verbonden was en nog regelmatig in het boothuis is te vinden. Opvolger Thomas Brandsma sprak enkele woorden en noemde het Reins afscheid en voor hem het begin. “Ik heb er heel veel zin in.”

 

Namens het Harlinger station kreeg Rein een mand met Friese streekproducten en zijn vrouw Willy een fraai boeket bloemen. Rein noemde het afscheid onbetaalbaar en zegde zijn dank aan iedereen die dit mogelijk had gemaakt. Tot slot had Jan Kooistra van de KNRM namens het hoofdkantoor nog een aardig cadeautje voor Willy Mulder, namelijk een boodschappentas met het gezicht van Rein erop. De avond werd nog even gezellig besloten onder een hapje en drankje.

Rein wordt de helikopter in gehesen. (Foto: John Walta)

Alle vrijwilligers die voor een fantastisch afscheid zorgden. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

|Doorsturen

BuienradarAgenda