Nieuws

Bettine Vriesekoop geeft lezing in 6 vwo rsg Simon Vestdijk

China van keizerrijk tot kapitalisme (1842-2001) is één van de nieuwe onderwerpen van het Centraal Schriftelijk Eindexamen voor geschiedenis in 2022 op het vwo. Jaren geleden had de rsg Simon Vestdijk een drie weken durend project in 5 vwo over China. Bettine Vriesekoop, sportvrouw en schrijfster opende deze periode met een lezing over China. Vorige week was ze terug op de Harlinger scholengemeenschap.

Vriesekoop was eerder vier jaar correspondent voor de NRC. De leerlingen hingen destijds aan haar lippen. Het was interessant om te horen hoe zij als achttienjarige al naar China was vertrokken om daar het tafeltennisspel nog beter onder de knie te krijgen. Ook haar ervaringen als correspondente waren bijzonder boeiend.

Op donderdagmiddag 16 september jongstleden bracht oud-Europees en Nederlands kampioen tafeltennis Bettine Vriesekoop wederom een bezoek aan de rsg. Zij sprak nu over de geschiedenis van China, het leven van de Amerikaanse zendelingendochter en schrijfster Pearl S. Buck waarover zij recent een boek schreef en haar eigen ervaringen aldaar.

De leerlingen hadden nog nooit van Bettine Vriesekoop gehoord. Het was heel boeiend hoe zij vertelde dat zij al als achttienjarig meisje naar China was gegaan. Contact met haar familie was slechts mogelijk via brieven of een telegram. Tien woorden kostten echter 40 gulden! Onvoorstelbaar voor de leerlingen van nu.

Eigenlijk begon Bettine haar belangstelling voor de Chinese taal daar natuurlijk al. Zij studeerde klassiek Chinees en kreeg de kans om voor de NRC als correspondent van 1 juni 2006 tot 3 augustus 2009 naar China te gaan ten tijde van de Olympische Spelen. 

Naast haar eigen ervaringen nam zij de geschiedenis van China in de 19e en 20e eeuw door in vogelvlucht en vervlocht daarin tegelijkertijd het levensverhaal van de Amerikaanse schrijfster Pearl S. Buck. Bettine Vriesekoop onderzocht het leven van Buck in de afgelopen 5 jaar. De zendelingendochter groeide op in China, schreef daarover onder andere de klassieker, The good earth oftewel De goede aarde en ontving de Nobelprijs voor literatuur in 1938. Haar onderzoek resulteerde in een onlangs verschenen prachtig boek Het China-gevoel van Pearl S. Buck.

Bettine Vriesekoop liet de zesdeklassers vele aantekeningen maken en na twee uren moesten ze echt op adem komen! Het was heel bijzonder dat zij op school veel uit eigen ervaring over China kon vertellen. Gewapend met veel meer kennis beginnen de leerlingen aan de laatste vier weken over China voordat zij de eerste toets moeten maken.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda