Nieuws

App CoronaMelder mogelijk beschikbaar op 1 september

DEN HAAG - Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de coronavirus-app CoronaMelder. Deze app, die mogelijk per 1 september landelijk beschikbaar komt, is een aanvullend middel op de RIVM-richtlijnen om een tweede coronagolf te voorkomen. Of je de app wilt gebruiken, bepaal je zelf.

CoronaMelder werkt met Bluetooth, niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet waar je bent en kan je niet volgen. In de app vul je geen persoonlijke gegevens zoals je naam of telefoonnummer in. CoronaMelder geeft geen meldingen over actuele besmettingen in de buurt.

Het coronavirus is nog steeds in Nederland. Daarom is het belangrijk alert te blijven en je te houden aan de basisregels: houd 1,5 meter afstand, werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukke plekken en was vaak je handen. Heb je klachten? Blijf dan thuis en laat je testen. Alleen als nieuwe besmettingen snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen.

CoronaMelder helpt hierbij. Dankzij de app krijgen meer mensen in korte tijd bericht dat ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Dit kan een bekende zijn, maar bijvoorbeeld ook iemand bij wie je in de buurt zat in het openbaar vervoer die ook de app op zijn of haar telefoon heeft staan. Hierdoor bereikt CoronaMelder, ter aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD, ook mensen die een besmet persoon niet kent of herinnert. Doordat al die mensen zich eerder kunnen laten testen, wordt de kans op verdere verspreiding van het virus beperkt.

Vanaf half augustus wordt in de praktijk getest hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Zo wordt de app bijvoorbeeld vanaf 17 augustus in de praktijk getest in de GGD-regio’s Twente en Rotterdam-Rijnmond, één van de grootste GGD-regio’s in Nederland. In de tweede helft van augustus spreekt de Tweede Kamer zich uit over CoronaMelder. Meer info op www.coronamelder.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda