Nieuws

Afvalstoffenheffing € 33 duurder

HARLINGEN – De gemeente Harlingen is volgend jaar 141.000 extra kwijt aan inzameling en verwerking van afval. Dat betekent dat een meerpersoonshuishouden 33 euro per jaar meer moet betalen. Om het niet te gortig te maken, verhoogt het gemeentebestuur de tarieven stapsgewijs.

 

De kosten voor inzameling en het kringloopstation stijgen, en ook het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers in de binnenstad drijven de afvalstoffenheffing op. De gemeente least 34 containers voor 1770 ‘aansluitingen’ in de binnenstad. Dat levert geen besparing op, meldt de gemeente desgevraagd. “Per saldo kost inzamelen via de ondergrondse afvalcontainers meer. De extra kosten voor ondergrondse containers die worden doorberekend in de afvalstoffenheffing (€ 47.372) betreffen de door Omrin in rekening gebrachte jaarlijkse vergoeding voor het inzamelen met behulp van ondergrondse containers.”

 

Daarnaast krijgen Nederlandse gemeenten minder geld voor nascheiding van verpakkingsmateriaal en de aanpak van zwerfafval. Daar bovenop komt dat het aantal huishoudens in de gemeente Harlingen met 190 is gedaald. Al met al moet er dus meer geld bij om de heffing kostendekkend te houden.

 

Omgerekend gaat het om 33 euro voor een meerpersoonshuishouden en € 10,08 voor een eenpersoonshuishouden. De heffing ineens verhogen vindt het gemeentebestuur fors, en daarom gaat de heffing de komende drie jaar omhoog. Een eenpersoonshuishouden betaalt volgend jaar ruim drie euro meer; een meerpersoonshuishouden ruim elf euro. Een meerpersoonshuishouden betaalt nu bijna 223 euro en dat wordt over drie jaar bijna 256 euro. Een eenpersoonshuishouden stijgt van ruim 168 naar ruim 178 per jaar in 2021.

De verhoogde afvalstoffenheffing staat op de agenda van de commissievergadering van donderdag 1 november en de aansluitende raadsvergadering van woensdag 14 november.

 

|Doorsturen