Nieuws

Aftrap nieuw seizoen Ritmyk en Muzarthe

Kunst- en cultuurinstellingen Ritmyk en Muzarthe hebben afgelopen zaterdag een nieuw seizoen afgetrapt met een gezamenlijke open dag op verschillende locaties in de gemeenten Waadhoeke en Harlingen. Een karavaan aan docenten trok naar achtereenvolgens Sint Annaparochie, Franeker en Harlingen en ze lieten onderweg kinderen, jongeren en volwassenen kennismaken met allerhande instrumenten.

De open dag was tevens de officiële start van een bijzonder seizoen voor Ritmyk en Muzarthe. Beide instellingen zijn voornemens om per 1 januari 2019 te fuseren. De krachtenbundeling volgt op de gemeentelijke herindeling in het noorden van Friesland, waarbij de gemeenten Franekeradeel, Menameradiel, Het Bildt en vier dorpen uit Littenseradiel samen de nieuwe gemeente Waadhoeke zijn gaan vormen. Ritmyk en Muzarthe zijn al jaren actief in het Waadhoeke-gebied.

De open dag begon zaterdag om 10.00 uur bij MFC Ons Huis in Sint Annaparochie en werd, na een tussenstop bij de muziekschool in Franeker, om 16.30 uur afgesloten bij mfc Het Vierkant in Harlingen. Op de locaties kwamen ook de cultuurwethouders van de gemeenten Waadhoeke en Harlingen een kijkje nemen, respectievelijk Jan Dijkstra en Hein Kuiken. Beiden liet met een speciaal samengesteld Ritmyk/Muzarthe-docentenorkest de Radetzkymars horen. De eer om solo de allereerste noten te spelen was weggelegd voor Dijkstra en Kuiken, die de boomwhackers ter hand namen. Met hun voorspel brachten de wethouders de voorgenomen fusie op symbolische wijze op gang.

Na het optreden konden de bezoekers op de instrumentenmarkt een praatje maken met de docenten en allerlei instrumenten uitproberen; van de piano tot klarinet en van gitaar tot slagwerk.

|Doorsturen

BuienradarAgenda