Nieuws

6 tips voor korting op je hypotheekrente

Veel banken bieden rentekorting aan. Met deze 6 tips krijg je de absoluut de laagste hypotheekrente.

  1. Rentekorting bij een lagere risicoklasse

Veel huizenbezitters hebben overwaarde. Dit betekent dat de hypotheek lager is dan de woningwaarde. Dit komt door aflossen en/of de huizenprijsstijging. Met overwaarde is het risico kleiner dat de hypotheek niet kan worden terugbetaald met de verkoop van het huis.

De hoogte van de hypotheeksom in verhouding tot de woning, uitgedrukt in een percentage, bepaalt in welke risicoklasse je valt. Een lagere risicoklasse kan er voor zorgen dat je rentekorting krijgt of een risico-opslag komt te vervallen. Je hypotheekrente gaat dan omlaag.

Let op: banken wijzen je er niet altijd op als jouw hypotheekrente omlaag. Ook is dit niet bij elke hypotheek mogelijk. Een NHG-hypotheek kent bijvoorbeeld geen risicoklassen. 

  1. Kies voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek heeft misschien de laagste maandlasten, maar niet de laagste hypotheekrente. Om de reden hierboven beschreven is de rente voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek vaak net iets lager. Het kans dus interessant zijn om te kiezen om af te lossen, als je echt de laagste hypotheekrente wilt. 

  1. Huisbankkorting

Bij sommige banken krijg je korting als je naast de hypotheek, ook een betaal- of spaarrekening bij dezelfde bank hebt lopen. Dit wordt ook wel huisbankkorting genoemd. Hier kunnen aanvullende voorwaarden op van toepassing, bijvoorbeeld dat je salaris op de rekening moet binnenkomen. 

  1. Rentekorting met NHG

Ook met een een NHG-hypotheek kun je rentekorting krijgen. De garantie biedt extra zekerheid waardoor banken een lagere hypotheekrente kunnen geven. Voor NHG betaal je in 2021 eenmalig 0,7% over de hypotheeksom. Ook mag de niet duurder zijn dan 325.000 euro. Hier moet je rekening meer in je keuze wel of geen NHG.

  1. Energiebesparende maatregelen

Steeds meer banken bieden tegenwoordig rentekorting voor het nemen van energiezuinige maatregelen. Dit maakt het aantrekkelijk om extra hypotheek op te nemen om het huis te verduurzamen. Ook voor het kopen een energiezuinig huis is een lagere hypotheekrente mogelijk. Om in aanmerking te komen voor korting moet je aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoen, bijvoorbeeld met een geldig geregistreerd energielabel A (of hoger). 

  1. De budgethypotheek

Een budgethypotheek is een reguliere hypotheek, maar met minder ruime voorwaarden. Daarbij moet je denken aan een offerte die minder lang geldig is of dat je de hypotheek niet mee kunt verhuizen. Dit moet natuurlijk wel passen bij je wensen, nu en in de toekomst, anders ben je misschien alsnog duurder uit.

|Doorsturen

BuienradarAgenda