Nieuws

5 jaar cel en tbs met voorwaarden voor branden in Harlingen

LEEUWARDEN – De 25-jarige Leeuwarder die tussen 27 september 2019 en 12 februari vorig jaar in totaal in Harlingen in de nachtelijke uren 19 keer brand stichtte, is vrijdag veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met voorwaarden. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging. 

De uiteindelijke straf viel lager uit omdat de rechtbank meer rekening houdt met de adviezen van deskundigen, die adviseerden een klinische behandeling, en de jonge leeftijd van de verdachte. Bovendien heeft de man volgens de deskundigen verschillende stoornissen: een persoonlijkheidsstoornis met borderline, pyromanie en alcoholmisbruik, waardoor de feiten hem in verminderde mate kunnen worden toegerekend. Altijd als hij ’s nachts op pad ging had hij gedronken.

Vanaf zijn jeugd zat hij met zijn emoties in de knoop en zou hij al te maken hebben gehad met boosheid en woede. Bij de straf die het OM had geëist - 7 jaar en tbs met dwangverpleging - was een tbs met voorwaarden (de ‘lichtere’ vorm van tbs) niet mogelijk geweest. Bij tbs met voorwaarden kan maximaal vijf jaar cel worden opgelegd. In de tijd dat hij nog in Harlingen woonde heeft de verdachte de branden gesticht.

Aanvankelijk werden auto’s, hokken en een bouwkeet in brand gestoken, maar gaandeweg werden ook woningen het doelwit van de brandstichter. Op 10 juni 2020 was er voor het eerst brand gesticht bij een appartementencomplex voor senioren aan de Prins Clausstraat. Daarna volgden seniorenwoningen. Op 17 en 18 december 2020 werd er in twee achtereenvolgende nachten brand gesticht bij dezelfde woning in een appartementencomplex in de C.P. Rommesstraat.

De rechtbank rekent het de man “ten zeerste aan” dat hij juist bij de woningen van kwetsbare personen brand heeft gesticht. “Het is niet aan de verdachte te danken dat er geen gewonden zijn gevallen of mensen zijn overleden”, aldus de rechtbank. De man heeft volgens de rechtbank langdurig bijgedragen aan het gevoel van onrust en onveiligheid in Harlingen. Mensen voelden zich niet meer veilig in hun eigen woning en maakten zich volgens de rechtbank grote zorgen over waar en wanneer er nieuwe branden gesticht zouden worden.

De politie kwam de verdachte op het spoor door de oranje brandgel die bij de branden werd gebruikt. Er was DNA-materiaal gevonden op achtergebleven handschoenen. Na een ‘match’ werd de verdachte op 17 februari vorig jaar aangehouden. De man moet in totaal bijna 17.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda