Nieuws

3 tips voor Open Monumentendag

Morgen van 11.00 tot 16.00 uur zetten 22 monumentale panden hun deuren open voor belangstellenden. Op verzoek van de Harlinger Courant selecteerde de organiserende werkgroep drie adressen die extra de moeite waard zijn.

Noorderhaven

De bovenverdiepingen van dit eeuwenoude wijnpakhuis zijn verbouwd tot appartementen. Het bovenste zal morgen open zijn voor publiek. Bovendien zijn er informatiestands van vereniging Hendrick de Keyser en van de Monumentenwacht Fryslân. De eerste stelt belangrijk erfgoed veilig, zoals dit oude pakhuis. En de Monumentenwacht kan eigenaren helpen bij de zorg voor hun historische pand. Denk aan regelmatige onderhoudsinspecties en aan het direct verhelpen van eventuele kleine gebreken. De ervaren medewerkers informeren u graag verder.

Havenplein

Wie begin dit jaar de uitzending van het televisieprogramma Binnenstebuiten heeft gemist, die kan alsnog binnenstappen in de voormalige kapiteinswoning aan het Havenplein 14.

Franekereind

Stap binnen door een van de fraaiste voordeuren van de stad. Zo’n 100 jaar geleden hadden de Harlinger Vrijmetselaars hier hun ‘werkplaats’, voordat ze naar de Lanen verhuisden. Na de oorlog kregen de katholieke padvindsters hier onderdak en de afgelopen 50 jaar deinden de vloeren onder de oefeningen in ritmische gymnastiek bij wijlen mevrouw Blom-Blom. Het kapitale pand krijgt, opgedeeld in appartementen, een nieuwe toekomst. Open Monumentendag is een mooie kans om nog eens een kijkje te nemen.

Bij de VVV is een gratis plattegrond verkrijgbaar, met alle panden die opengesteld zullen zijn. Bovendien hangt bij de betreffende handen de vlag uit. Alle activiteiten en panden zijn gratis toegankelijk.

|Doorsturen

BuienradarAgenda