Nieuws

11.111ste bezoeker op de Barentszwerf

Zaterdag 13 oktober was het open dag op de Barentszwerf. Het was de laatste dag dit jaar dat het schip van binnen was te bezichtigen. Nietsvermoedend kwam mevrouw Els Rinsma met haar man de werf bezoeken. Ze werd opgewacht door een aantal vrijwilligers, die haar een boek, een bos bloemen en een lot voor de loterij overhandigden.

De werf trok vorige jaar iets meer dan 10.000 bezoekers en er is dus sprake van een flinke groei. De spiegel van het schip, waar de bezoekers nu nog binnenkomen, moet worden dichtgetimmerd. Volgend jaar (1 april 2019) kan het schip door publiek van binnen weer worden bewonderd.


Enige tijd geleden zijn er ongeveer anderhalf duizend eikenhouten pennen in het onderwaterschip geslagen. En dat was geen kleinigheid. Die pennen verbinden de scheepshuid met de spanten. De pennen zijn aan de buitenkant glad afgewerkt en alle naden tussen de planken zijn gebreeuwd (lekdicht gemaakt).

Nadat het onderwaterschip zo glad mogelijk was afgewerkt, was het klaar voor de benodigde verflagen. Het schip krijgt hierdoor een heel ander uiterlijk. Ook het galjoen, de ‘neus’ vooraan het schip, heeft de eerste likken verf kunnen opzuigen. Er wordt een verfsysteem aanbracht van vele lagen. 

 

Hare Koninklijke hoogheid Prinses Margriet is voornemens het schip op 27 oktober om 14.00 uur te dopen. Als het weer dit toelaat, zal het schip aansluitend te water worden gelaten. Er wordt nog koortsachtig gewerkt om alles op orde te krijgen. Als het schip eind oktober te water gaat, dan is er voor de verdere afbouw nog ruim een jaar nodig. Aftimmeren opbouw, masten, ra’s, tuigage en zeilen. Er is nog veel werk te verzetten. De teller staat nu op pakweg 27.000 gewerkte uren van de vrijwilligers.

 

Om de afbouw te kunnen realiseren heeft de Stichting Expeditieschip Willem Barentsz een loterij georganiseerd. De hoofdprijs is een huis in Harlingen. Meer info op www.loterij-harlingen.nl.

(Foto: HC – Henry Drost)

|Doorsturen