Nieuws

KTF verzorgt op- en overslag betonnen platforms Windpark Fryslân

Aannemersconsortium Zuiderzeewind (Siemens Gamesa Renewable Energy en Van Oord Offshore Wind BV) heeft een contract getekend met Kraanverhuur Transport Friesland (KTF) uit Harlingen. KTF verzorgt de op- en overslag van de betonnen platforms voor de 89 windturbines van Windpark Fryslân.

Anno Zuidema van KTF (links) ondertekent de overeenkomst. Rechts Wytze Kuipers van aannemersconsortium Zuiderzeewind. Wytze tekent namens Van Oord Offshore Wind.

Arjan Keuzenkamp, projectdirecteur Zuiderzeewind: “De betonnen platforms voor onze windturbines worden in het buitenland geproduceerd door Per Aarsleff A/S in Polen. KTF biedt ons de perfecte locatie om in Fryslân deze betonnen platforms op te slaan.”

Anno Zuidema, algemeen directeur van KTF: “Tijdens de door Windpark Fryslân georganiseerde bedrijvendag hebben wij voor het eerst met dit project kennisgemaakt. Vanwege de locatie van ons bedrijf en de brede dienstverlening zijn we benaderd om de betonnen platforms tijdelijk op te slaan. Bij ons worden de platforms op de binnenvaartpontons geladen en vervoerd naar het IJsselmeer.” 

Zuidema vervolgt: “In de onshore windenergie-sector zijn we al een tijd actief. Dit is voor ons het eerste offshore windproject. Voor Windpark Fryslân bieden we een totaalconcept op het logistieke vlak met betrekking tot het lossen, vervoeren en herladen van de platforms. We verzorgen onder andere de engineering, opslag, zwaar en verticaal transport. Wij kijken ernaar uit om na de uitvoering van dit bijzondere project meer in de offshore wind te gaan doen.”

Ponton

KTF zorgt voor de op- en overslag van de betonnen externe platforms voor de 89 windturbines van Windpark Fryslân. Hiervoor is een ruimte van ongeveer 10.000 vieraknte beschikbaar gemaakt op het terrein van Nesta Shipping. De platforms worden met een kraan vanaf het transportschip gelost op de kade. Hier staat KTF gereed met zwaar transportmaterieel om de platforms op te slaan. Na een korte opslagperiode worden de betonnen platforms met behulp van een 400 tons kraan per zes stuks geladen op een ponton. Dit ponton gaat vanuit Harlingen via de Lorentzsluizen naar de projectlocatie bij Breezanddijk in het IJsselmeer. 

Windpark Fryslân

Windpark Fryslân wordt door Bouwconsortium Zuiderzeewind gebouwd in het Friese deel van het IJsselmeer bij Breezanddijk. Het is wereldwijd het grootste windpark dat in een binnenwater wordt gebouwd. Het windpark omvat 89 turbines van 4,3 MW. Met een vermogen van 382,7 MW levert Windpark Fryslân voldoende energie voor ongeveer 500.000 huishoudens. In 2021 is het windpark operationeel. Meer informatie: www.windparkfryslan.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda