Nieuws

De Witte Swaen kiest het ruime sop

Morgen rond 13.00 uur gooit de Witte Swaen haar trossen los in het Dok. Voordat ze haar plek in de Noorderhaven opzoekt om te overwinteren, wordt er een kleine testvaart gehouden. (tekst gaat verder onder de foto)

De Witte Swaen zal de Harlinger haven uitvaren en dan na het havenhoofd stuurboord uit koersen. In het Kimstergat zal ze een paar vaarproeven doen om de scheepsvorm te testen. Hoe draait ze over stuurboord en hoe over bakboord? Wat is de werking van het roer? Waar moet rekening mee worden gehouden?

Het roer is smal, dit was in de tijd van Barentsz gebruikelijk. Het bezaanszeil werd als stuurzeil gebruikt. Toch kan het zijn dat er enige aanpassingen aan het roer moeten plaatsvinden.

Voordat de eigenlijke proefvaarten plaatsvinden, is het goed om alvast kennis van enkele basiseigenschappen op te doen. Daarom gaat de Witte Swaen morgen dus de Waddenzee op. De verwachting is dat dit een goed uur in beslag neemt. Hierna zal de Witte Swaen in volle glorie, nu met de stengen en twee ra’s de Noorderhaven binnenlopen. De Witte Swaen zal afmeren in de buurt van het stadhuis. Hier kan ze rustig dobberend overwinteren.

|Doorsturen

BuienradarAgenda