Nieuws

125 inzendingen voor Anton Wachterprijs 2020

HARLINGEN - Op zaterdag 7 november wordt in Harlingen de 21e Anton Wachterprijs uitgereikt. Deze tweejaarlijkse debuutprijs is door het Harlinger Centraal Comité in 1977 ingesteld als eerbetoon aan de Harlinger schrijver Simon Vestdijk (1898-1971). De vakjury krijgt voor deze 21e editie 125 titels onder ogen die (tot inzenddatum 1 juli) zijn binnengekomen.

Anton Wachter op de Harlinger Voorstraat. Een replica van dit beeldje is voor de winnaar van de Anton Wachterprijs, die tevens een geldbedrag ontvangt.

De ‘longlist’ met alle inzendingen is kort na 1 juli 2020 vastgesteld. De bekendmaking van de shortlist wordt door de jury bepaald. De jury bestaat uit Geart de Vries (voorzitter), Joke Linders-Nouwens, Marja Pruis, Kees ’t Hart en Gerbrand Bakker. Eerder winnaars van de Anton Wachterprijs hebben vrijwel allen naam gemaakt in de literaire wereld. Bijvooebeeld Ilja Leonard Pfeijfer (2002), Arnon Grunberg (1994), Maartje Wortel (2010), Peter Buwalda (2012), Arjan Visser (2004), Nina Weijers (2014), Tessa de Loo (1984), Gijs Ijlander (1988) en A.F.Th. van der Heijden (1979).

In het jaar 2000 werd de prijs niet toegekend omdat de winnende inzending ‘De geschiedenis van mijn Kaalheid’ van Marek van der Jagt een pseudoniem bleek van Arnon Grunberg - en je kunt uiteraard niet tweemaal een debuutprijs winnen.

Ina Dammanprijs

Ook wordt op 7 november de elfde Ina Dammanprijs uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs is in 1999 ingesteld door de Vestdijkkring en bestaat uit een geldbedrag en een beeldje van Ina Damman, gemaakt door weduwe Mieke Vestdijk. Ina Damman is het schoolmeisje waarop Anton Wachter verliefd wordt in de autobiografische Anton Wachter-romans van Simon Vestdijk (1898-1971). De Ina Dammanprijs is voor studies over Vestdijk en vertalingen en bewerkingen van teksten van Vestdijk voor andere media, zoals verfilmingen en toneelbewerkingen. Winnaars van de Ina Dammanprijs waren onder anderen Fenny Brandsma, Suzanne van Neerbos, Wim Hazeu en Maarten ’t Hart.

Laatste actie CC ’45

De organisatie van de Anton Wachterprijs is in handen van Hilde de Jong-Bolman en Hans Burkels, leden van de Stichting Centraal Comité 1945 Harlingen. Deze 21e prijsuitreiking is de laatste actie van CC ’45, dat eind dit jaar, na 75 jaar actief te zijn geweest in en voor de stad Harlingen, zal worden opgeheven. De gemeente Harlingen beraadt zich op voorzetting van de activiteiten van CC ’45. Naar verluidt gaat boekhandel Van der Velde een rol spelen bij de Anton Wachterprijs.

|Doorsturen

BuienradarAgenda