Sport

Zwemvereniging de Vikings timmert aan de weg

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Topsporttrainer Henri Koek gaat de komende maanden de trainsters en trainers van zwemvereniging de Vikings begeleiden. Daartoe heeft het nieuwe bestuur van de Vikings besloten in overleg met hoofdtrainster Yvonne Outhuyse.

Koek behoort tot de top acht topsportcoaches in Nederland, is collega van Jacco Verharen die we kennen als de coach van Ranomi Kromowidjojo en Pieter van der Hoogenband. Hij is ook trainer van de zwemclub Orca uit Leeuwarden en het talententeam in Friesland.

De Vikings is de laatste jaren erg succesvol zowel in de top als in de breedte. Er zwemt een aantal jongens en meisjes die zich zelfs kunnen meten met de Nederlandse topzwemmers. Bovendien zijn er veel jonge kinderen die zich hebben aangemeld. Kortom, de Vikings doen goed mee in het noorden.

Yvonne Outhuyse heeft een aantal jaren geleden de club onder haar hoede genomen, aanvankelijk als manusje van alles, als trainster, als bestuurslid en als contactpersoon voor gemeente en zwembond. Dit deed ze samen met een afgeslankt bestuur in de persoon van Edwin Kooren, die ook heel veel goed werk verrichtte voor de club.

Dit jaar staat er weer een voltallig bestuur met grote ambities voor de club. Yvonne kreeg zodoende de handen vrij om zich volledig op de kinderen en de trainingen te richten. Zij steekt hier veel tijd en energie in, als trainer maar ook als coach bij de wedstrijden die altijd in het weekend worden gezwommen. Vanwege de successen van de club en de ledenaanwas kwam ze echter handen tekort. Met name als er dertig kinderen in het water liggen die allemaal aandacht behoeven met techniekaanwijzingen en trainingsschema’s. Om de zwemmers goed te kunnen laten presteren moeten er ook jaarschema’s gemaakt worden waarbij het de kunst is de kinderen op het juiste moment te laten pieken, zoals bijvoorbeeld tijdens de provinciale kampioenschappen of voor enkele zwemmers zelfs de Nederlandse kampioenschappen.

Gelukkig kan ze tijdens de trainingen gebruikmaken van een groot aantal vrijwilligers en vrijwilligsters die haar onder andere helpen bij de trainingen maar ook tijdens de wedstrijden. Een aantal van deze vrijwilligers hebben zelf een zwemcarrière achter de rug en weten vanuit deze ervaring een goede bijdrage aan de zwemmers te geven. Maar een aantal anderen kon niet terugvallen op deze ervaring.

Het bestuur kwam daarom met het aanbod om hierbij een helpende hand te bieden. Er werd vanuit sponsoracties geld verzameld en contact gezocht met Henri Koek. Hij werd gevraagd om de club en de trainers te begeleiden en van advies te voorzien. Om zo weer een volgende stap te kunnen maken. Dit werd door iedereen zeer positief ervaren. Zowel bij Yvonne als bij de andere trainers. Het gebeurt immers niet vaak dat een topsportcoach langskomt.

De komende weken zal Henri een aantal keren komen kijken en een plan maken. Vervolgens zullen de trainers hiermee aan het werk gaan en zal Yvonne ook worden begeleid met het maken van een jaarplanning, en het zogenaamde periodiseren. Daar is veel tijd mee gemoeid. Want zwemmen is een prachtige maar technische sport. Waarbij elke slag zijn of haar eigen moeilijkheden heeft en er ook rekening moet worden gehouden met de leeftijd specifieke zaken.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda