Zwaar bevochten overwinning fc Harlingen

Zonder vijf basisspelers en Ane Schaap die in de warmingup afhaakte, moest fc Harlingen het opnemen tegen de vv Akkrum. Een lastig te bespelen tegenstander, vergelijkbaar met Zwaagwesteinde; veel fysieke inzet en lange ballen vanuit de verdediging. Het was dus even puzzelen voor het trainers duo Bouma/Zeilmaker, maar zoals gebruikelijk stonden er wel elf spelers in het veld.

Dit keer echter met verrassende namen. Het was het heroptreden van twee afscheid spelers die al afscheid hadden genomen; Niels Outhuyse en Anne Alberda, aangevuld met junior Arjan Outhuyse. Dat het weer even wennen was, bleek wel in het begin van de wedstrijd. Fc Harlingen moest deze wedstrijd winnen en kon zo stijgen naar de middenmoot op de ranglijst. Het werd een moeilijke wedstrijd, maar de drie punten gingen door een 3-4 overwinning mee naar Harlingen. Assistent scheidsrechter was dit maal de attent vlaggende Tonnie Outhuyse.

De aftrap was voor de fc Harlingen en zij speelden eerst tegen de wind in. Het begon goed toen op links, in de tweede minuut brak Niels Outhuyse door. Het leek erop of hij onreglementair werd afgestopt, maar de zeer coulante scheidsrechter Mansouri gaf geen penalty. Hierna werd Akkrum ook gevaarlijk en Sander Zeilmaker moest na een corner de bal over eigen doel koppen. In de 7e minuut kwam fc Harlingen goed weg toen uit een corner Akkrum-speler Van der Meulen boven doelman Tetze Helvrich op de lat kopte.De druk met lange en hoge ballen uit corners van Akkrum nam toe en in de 15e minuut was het raak. Het was Hoite Schaap die al duwend de bal over de gehinderde Tetze heen in het doel kopte; 1-0. Dit was een fikse tegenvaller voor fc Harlingen.

Het middenveld kreeg geen grip op de wedstrijd, mede door de hoge ballen en door slordige eigen passing. Kevin Jaarsma schoot vanaf links in het zijnet en er kwamen een aantal corners, onder andre na een goed schot van Sander. Stefan Adema kopte in na een corner en dat leverde de volgende corner op. Een combinatie op rechts tussen Arjan en Ralf van Hurck besloot de laatste met een mooie voorzet en de nog aanwezige ‘lange Stefan’ kopte in de 23e minuut de gelijkmaker in, 1-1. Even later leek fc Harlingen op voorsprong te komen. Niels testte met een mooi schot de keeper die prima redde, de rebound was voor Kevin die hard inschoot, maar een verdediger haalde de bal van de lijn.
Akkrum bleef gevaarlijk met de hoge ballen. De backs Mateusz Ype, sober en goed verdedigend en Anne Alberda, die het moeilijk had tegen zijn directe tegenstander op glimmende geel-oranje schoenen en de beste speler aan Akkrums kant, steunden het centrum van de verdediging, Barry Hamstra en Stefan Adema, prima. Rechtshalf Jorik Erents werkte enorm hard en speelde één van zijn betere wedstrijden. Tetze moest in de 30e minuut ver uit zijn doel komen om een dieptepass van Akkrum weg te trappen en werd daarbij geraakt door de inkomende en doorgaande spits Jochem van Kalsbeek. Tetze kon verder. Niels en Ralf probeerden nog voor de rust de fc Harlingen op voorsprong te schieten, maar dat lukte net niet, rust 1-1.

Dezelfde 22 spelers begonnen aan de tweede helft en die begon voor de Harlingers niet zo goed. Binnen een minuut lag de bal achter doelman Helvrich na een dekkingsfout achterin; het werd 2-1 door de nummer 9 Frido Boersma. Opnieuw een domper. Kevin probeerde de voor zijn doel staande doelman Michel Geertsma met een boogbal te verrassen, maar de bal ging net over. In de 51e minuut speelde Ralf op links de bal naar Kevin; deze deed het nu niet zelf maar zette voor op Niels die met een halve omhaal de bal door de handen van de keeper in het doel schoot en de stand was weer gelijk; 2-2.
Twee minuten later was er een goede combinatie tussen Niels, Ralf en Arjan en de laatste schoot de 2-3 binnen. Voor het eerst nam fc Harlingen de verdiende leiding. Hierna kreeg fc Harlingen veel ruimte en had alle kans om de voorsprong met twee of drie doelpunten te vergroten, maar de soms 100% kansen werden niet benut door Niels, die huizenhoog over schoot en alleen op de keeper afgaand de bal iets te ver voor zich uit speelde. Kevin wachtte ook te lang in vrije positie om de trekker over te halen.

Zolang fc Harlingen de kansen onbenut liet, bleef er hoop voor Akkrum en de aloude voetbalwet - zelf de kansen niet benutten en de tegenstander doet het wel - bleef uit maar de tegenstoten bleven gevaarlijk. In de 65e minuut werd er net buiten de zestien op links een overtreding gemaakt op Niels. Kevin draaide de bal scherp naar de verste hoek en de bal passeerde halfhoog iedereen en was over de lijn, maar een verdediger kopte de bal verder uit het doel en de treffer ging niet door. In de 82e minuut werd Arjan gewisseld en Daniel Matakupan nam zijn plaats in. Niels moest vermoeid ook uitvallen en werd vervangen door de 15-jarige Patrick van der Waard die zijn debuut in het eerste elftal maakte. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd moest Tetze nog redding brengen op een inzet van dichtbij.
Fc Harlingen bleef maar wachten op het bevrijdende doelpunt, om zo de marge op twee doelpunten te brengen. Eindelijk lukte dat in de 89e minuut. Kevin goochelde zich links op de achterlijn tussen twee spelers vrij en schoot hard in. Een verdediger kopte de bal voor de voeten van Ralf en deze scoorde met een droge knal de 2-4. Dit zou de beslissing moeten zijn, maar de scheids liet nog vijf minuten doorspelen en daarin scoorde Akkrum nog de 3-4. Wederom de geheel vrijstaande schutter Frido Broersma. Hierna klonk het laatste fluitsignaal en won fc Harlingen verdiend. Een compliment verdienen de vervangers van de afwezige spelers. Volgend week thuis tegen Drachten moet de opgaande lijn worden voortgezet.