Zwaar bevochten, maar verdiende overwinning fc Harlingen

Na de onterechte nederlaag tegen sc Franeker moest fc Harlingen het opnemen tegen de nummer twee van de ranglijst, LVV Friesland. De omstandigheden om te voetballen waren niet ideaal, veel wind en regen en een glad veld. Vanaf het fluitsignaal van scheidsrechter Achttien lieten de spelers uit Harlingen zien waar ze voor kwamen, voor de winst. Niet dat het voetbal van hoge kwaliteit was, maar fc Harlingen was gedurende de gehele wedstrijd toch wel de betere en het gevaarlijkst. Het is jammer dat men zo moeilijk tot scoren komt, de kansen zijn er wel.

Friesland bakte er deze middag niet zoveel van en dat leidde tot veel irritatie en overtredingen. Na vijfentwintig minuten had Friesland eigenlijk met tien man moeten staan na een zware overtreding van linksachter Zijlstra op Sander Zeilmaker. Slechts geel gaf de scheids. Toch zouden de Leeuwarders de wedstrijd niet met elf man eindigen. Aanvoerder Jeffrey Meijer had al geel en werd in blessuretijd met direct rood van het veld gestuurd na een grove charge en natrappen op Jeroen van Dellen, misschien wel de hardst werkende fc Harlingen speler. Ruim in blessure tijd maakte jeugdspeler Martin van Andel, net ingevallen, de winnende treffer. Zo werd het een zeer verdiende overwinning voor de havenstad bewoners.

De Harlingers begonnen goed aan de wedstrijd, waren wel in de duels en zetten Friesland meteen onder druk. Dit leidde tot wat kleine mogelijkheden onder andere voor Sander. Een goede aanval werd voor vermeend buitenspel afgefloten, dat zou niet de laatste maal zijn. Pas na vijftien minuten schoot Friesland voor het eerst op het door Vincent van der Werf prima verdedigend doel. De opnieuw op dreef zijnde aanvoerder Ane Schaap bracht Sander in scoringspositie, maar keeper Brattinga pakte de bal. Het spel van beide teams was niet al te best, veel foute passes en balverlies. Fc Harlingen had meer balbezit, maar echte kansen waren er niet veel. Friesland had na vijfentwintig minuten dus met tien man moeten staan. De doorgebroken Sander werd van achteren met een zware overtreding neergelegd. De Harlingers kregen veel vrije trappen, vaak genomen door Ane. Ze leverden weinig op. Door balverlies van Robert van der Zee werd Friesland even gevaarlijk. Aan de andere kant tikte de Leeuwarder doelman de bal uit de bovenhoek tot corner. Toch zou fc Harlingen de leiding nemen. Op links begon Jorge Pirez in de 38e minuut aan een solo en werd binnen de zestien gevloerd en dat was dus een duidelijke penalty. Het was Arjan Outhuyse die zich achter de bal plaatste en binnen schoot, 0-1 een verdiende voorsprong. In het veld werden diverse duels uitgevochten door de fysiek sterkere spelers van Friesland, maar deden dat vaak onreglementair. De rust werd na vijftig minuten spel met een 0-1 stand bereikt.

Na de rust speelde fc Harlingen met de wind in de rug. Of dat altijd een voordeel is, is te betwijfelen, vaak krijgt de bal teveel snelheid. Het eerste kansje in de tweede helft was voor Friesland. Vincent was op zijn post. De thuisclub probeerde de bakens te verzetten, maar achterin gaven Sjouke Bootsma en Patrick van der Waard, gesteund door de backs Frank Claasz Coockson en Robert van der Zee weinig weg. Het hard werkende middenveld met Jeroen van Dellen, Ane Schaap, Arjan Outhuyse en Sander Zeilmaker onderbrak vele aanvallende acties van de tegenstander. Voorin hadden Jorge Pirez en Niels Vlottes het niet eenvoudig tegen de bikkelende verdedigers. Friesland kreeg ook wel een paar vrije trappen op een gevaarlijke plek voor het doel van Vincent. Door hun lengte waren de tegenstanders in het voordeel. Toch werd het niet al te gevaarlijk. Een mooie voorzet van Niels werd net gemist door Sander. Na tien minuten in de tweede helft leek Jeroen fc Harlingen op een grotere voorsprong te brengen. Helaas strandde zijn poging bij de keeper die de ingeschoten bal pakte. Na zeventig minuten moest Frank de wedstrijd met een schouderblessure verlaten en kwam Marco Zeilmaker hem vervangen. Even later werd door fc Harlingen weer gewisseld, Niels verliet het veld en werd vervangen door Remko Zandberg die op het middenveld kwam spelen. Toch zou Friesland de stand gelijk trekken. Een twijfelachtige vrije trap aan Friesland gegeven werd hoog in het doelgebied van fc Harlingen ingebracht en het was goaltjes dief Joris Wubbeling die de 1-1 maakte, een teleurstelling voor de Harlingers en meegereisde supporters. Beide ploegen gingen wel voor de winst. Ane probeerde het doel te treffen via enkele vrije trappen, maar dat lukte hem niet. Robert kreeg ook nog een vrije schietkans na een van de vele corners. Even later draaide een corner van Ane recht het doel in, maar met een katachtige sprong redde de doelman. Robert werd vervangen door jeugdspeler Martin van Andel en die zou later van grote waarde zijn. Opnieuw werd een corner voor het doel van Friesland gebracht. In een kluwen van spelers wist Martin de bal met zijn hak over de doelman in het doel te werken en zo fc Harlingen op een 1-2 voorsprong te zetten. Dit was al dik in blessuretijd. Maar de scheids wist van geen ophouden en liet nog lang doorspelen. Omdat het bij Friesland niet echt lukte deze middag kwam er veel frustraties bij enkele spelers los, wat onder andere leidde tot het wegsturen van de aanvoerder. Over vieren floot de scheids eindelijk voor het einde en was fc Harlingen deze middag de gelukkigste en drie punten rijker.