Zevenklapper brengt Zeerobben een ronde verder

BERLIKUM ? Met in het achterhoofd de zeperds van voorgaande edities liet de hoofdmacht van Zeerobben zaterdagmiddag geen enkele twijfel bestaan over wie het meeste recht heeft op een vervolg in de beker. Binnen tien minuten was duidelijk, dat Zeerobben zich niet weer zou laten verrassen. Allard Sym Sprenger maakte 0-2 op aangeven van Dylan Drent. Vanaf dat moment liep Berlikum achter de feiten aan en konden de Harlingers ?freewheelend? naar een monsterscore uitlopen. Na de 4-1 winst op Lions ?66 en de 0-4 in Rijperkerk wist de equipe van Schotanus zich ongeslagen winnaar in deze poule. Lag in de lijn der verwachtingen, maar het moet eerst maar even. Het karwei werd overtuigend afgemaakt in Berlikum.

Vroege voorsprong

Werd de eerste inzet van Higor da Silva nog uit de hoek gehaald door de keeper, de volgende van Higor was wel raak. In de derde minuut botste Allard Sym Sprenger op de doelman, de rebound was een prooi voor Da Silva 0-1. Vijf minuten later reageerde Allard Sym Sprenger attent op een strakke voorzet van Dylan Drent na een geweldige crosspass van Patrick Amels. Zeerobben op rozen met deze vroege 0-2 voorsprong. Hierna had Patrick Amels met een kopbal uit een scherpe corner van Dylan bijna voor de 0-3 gezorgd.

Da Silva op dreef
Ook de op dreef zijnde Higor da Silva werd op de rand van het strafschopgebied onder uit gehaald, de toegekende vrije trap verdween een in woud van benen. Ook Berlikum deed van zich spreken met afstandsschoten, maar Jacob de Vries bleek een betrouwbare sluitpost te zijn. Na een dieptepass van Thimo Bosman slalomde Higor langs zijn directe tegenstander het strafschopgebied binnen. Waar iedereen een voorzet verwachtte, ging Higor voor eigen eer en deed dat uitstekend 0-3. Vlak voor rust toonde het collectief van de gasten nog eens aan, dat zij met hoge school voetbal een verdediging uiteen kan spelen. De afronding ontbrak nog aan deze over veel schijven uitgevoerde aanval.

Vleugels van links en rechts nauwelijks te beteugelen
De Zeerobbentrein was ook in de tweede helft nauwelijks te stoppen. Al in het begin waren Drent en Da Silva op weg naar het vijandelijke doel na alweer een dieptepass van Amels. Higor da Silva pikte de bal op en met een afgemeten boogbal verschalkte hij de keeper, 0-4 met nog een half uur te spelen. Berlikum deed nog wel wat terug, maar zag zich telkens gestuit door de verdediging en keeper van de groenwitten. Maar de aanvalsgolven op het Berlikumer doel rolden van links Sprenger als over rechts de TGV Drent.

Marijn Helfferich tegendraads
Na een uur spelen leverde Dylan Drent weer een gave voorzet af. Met een tegendraadse kopbal plofte de kopbal van Marijn Helfferich in het net, 0-5. Nog geen vijf minuten later was weer Higor het goudhaantje. Op snelheid liet hij de defensie van Berlikum achter zich en schoof beheerst de 0-6 binnen. In een chaotische situatie in het doelgebied miste Patrick Amels en Higor da Silva de kans op de 0-7. Uit de daaruit voortvloeiende corner pikte Mark van Eijk de bal op en werd onreglementair gestopt. De vrije trap van Erwin Bleeker verdween à la Memphis in de kruising, dus alsnog de zevenklapper.

Domper op de feestvreugde
Met nog tien minuten te spelen leidde een misverstand tussen Jacob de Vries en Jordy Torenbeek tot een penalty en een rode kaart voor Torenbeek. Volledig onnodig, met deze stand op het scorebord. Maar ja, dat zal Jordy zich kort daarna ook wel gerealiseerd hebben. Met deze eretreffer uit de strafschop eindigde dit doelpuntrijke duel in 1-7 voor de Harlingers.

Overtuigende winnaar
Met drie afgetekende overwinningen rekende het team van Inne Schotanus en Wiebe Attema af met de zure appels van afgelopen twee jaren. Tegenstander Berlikum heeft eigenlijk vanaf het begin zijn meerdere moeten erkennen in Zeerobben. Het spel en de spelvreugde beloven een mooi voetbal seizoen in de tweede klasse I, te beginnen zaterdag 5 september thuis tegen debutant Nijland. Bovendien werd de Knock Out fase in het bekertoernooi bereikt en wie weet welke tegenstander daarvoor uit de koker rolt.

Voor Zeerobben: Jacob de Vries, Erwin Bleeker, Jordy Torenbeek, Patrick van der Veen, Thimo Bosman ( ’65 Chekina Nzoko ), Albert Beuker ( ’65 Mark van Eijk), Marcel Visser ( ’55 Marijn Helfferich), Allard Sym Sprenger, Dylan Drent, Higor da Silva, Patrick Amels.