Zeerobben wint verdiend van slordig spelend Balk

In de eerste helft, die het predicaat eerste klas niveau niet verdiende, waren de beide teams nog aan elkaar gewaagd. De partij was in evenwicht. Na rust brak het doelpunt van Higor da Silva de wedstrijd open, er kwam meer ruimte op het middenveld en Zeerobben profiteerde daarvan het beste. In een heerlijk najaarszonnetje trok de thuisclub aan het langste eind. Al leverden de laatste vijf minuten nog wel onnodig veel spanning op. Een kop kans van Ivar Klijnsma werd met een reflex van Jacob de Vries nog tot corner verwerkt. Laatste wapenfeit en de drie punten blijven terecht in Harlingen.

Vlakke vertoning

De bezoekers lieten er geen gras over groeien en probeerden meteen de Zeerobben defensie te ontregelen door agressief druk te zetten. Met de rust en ervaring van Westra en De Vries werden deze stormen getrotseerd en herpakte Zeerobben zich en kreeg wat meer vat op het spel van de tegenstander. Uitgespeelde kansen leverde dat niet op. Halverwege de eerste helft kreeg Balk de eerste grote kans. Een harde voorzet van rechts werd door de gehele verdediging gemist en kwam binnen het strafschopgebied voor de voeten van Hette Pieter Wink, hoog over. Yander Zandbergen en Dylan Drent vonden hun meerdere in doelman Altenburg. Kort voor het verstrijken van de eerste 45 minuten manoeuvreerde Drent zich op aangeven van Zandbergen langs zijn opponent en kogelde hard in de bovenhoek, met de vuisten maakte Altenburg er nog een corner van. Echt veel viel er nog niet te genieten, behalve dan de aangename weersomstandigheden.

Zeerobben vergeet Balk over de knie te nemen
Ook de start van de tweede helft was overrompelend van de zijde van de bezoekers. Toch was het Zeerobben, dat profiteerde van de daardoor geboden ruimte. Na een prima onderschepping van Marcel Visser, wist hij bovendien Higor da Silva in de diepte aan te spelen. Op snelheid speelde hij zich vrij voor de keeper en prikte de bal in de korte hoek, 1-0. Een misverstand in verdediging gaf Pieter Wijnja een mogelijkheid om tegen te scoren, hij werd echter te ver naar de buitenkant gedreven en zijn schot ging voorlangs. In de 55e minuut kwam toch de gelijkmaker. Vanaf rechts werd een harde voorzet door Wybren Altenburg binnengegleden, 1-1. Nog geen drie minuten later kwam Zeerobben opnieuw op voorsprong. Een verre ingooi van Dylan op Marijn werd door laatstgenoemde panklaar neergelegd voor Yander Zandbergen. Geplaatst maakte hij de 2-1. De thuisclub bleef de aanval zoeken en kreeg ook de gelegenheid om de marge te vergroten. Bijna zorgde rechtsachter Jan Dirk van Looy voor de genadeklap, na een foutje in de Balkster defensie ging zijn inzet net naast. Higor da Silva speelde zich vrij en leek de voor Dylan Drent ingevallen Frank ten Hoeve te laten scoren, net niet. Tot de 85e minuut hielden de groenwitten met gemak stand en lieten na om de wedstrijd in het slot te gooien. In de slotminuten kwamen de Balksters nog gevaarlijk dicht bij de gelijkmaker, maar de winst kwam niet meer in gevaar, uitgezonderd de kopbal van voorstopper Klijnsma.

Mooi debuut voor de promovendus Zeerobben
Meer dan tevreden gezichten in het Zeerobbenkamp. Een overwinning in de openingswedstrijd als debutant in de eerste klasse E was natuurlijk de hoop en wens, maar wat deze winst waard is zal nog moeten blijken. Toch zijn dit de eerste drie punten, die gekoesterd mogen worden. Er viel hierop niets af te dingen. En winnen van Balk, topper van de afgelopen drie seizoenen in de eerste klasse, is een pluim waard, ondanks het matige spel van de blauwwitten.
Volgende week uit tegen VEV ’67, dat in de uitwedstrijd tegen de andere debutant Be Quick Dokkum tegen een 1-0 nederlaag opliep.

Scoreverloop: 1-0 Higor da Silva (48 m.); 1-1 Wybren Altenburg (54 m.); 2-1 Yander Zandbergen (58 m.)
Zeerobben: Jacob de Vries; Pim Bleichrodt; Marc Reussing; Pieter Westra; Jan Dirk van Looy; Marcel Visser (70 m. Steven Beuker); Kristian Feenstra; Yander Zandbergen; Dylan Drent (65 m. Frank ten Hoeve); Marijn Helfferich (60 m. Albert Beuker); Higor da Silva