Zeerobben voldoet aan de opdracht: eerste bekerwedstrijd 4-1

HARLINGEN - Het zal niet de eerste en ook niet de laatste keer zijn, dat een hoger spelend team het onderspit moet delven tegen een team dat ??n of twee klassen lager speelt, recent verleden heeft dit van nabij al aangetoond. Gezien deze constatering heeft Zeerobben voldaan aan de verwachtingen, namelijk winnen. Ook kun je wel stellen, dat de zege op het twee klassen lager spelende Lions?66 verdiend te noemen is. Zeker gezien het feit, dat er ook in de loop van de wedstrijd een aantal opgelegde kansen onbenut bleven en bovendien dat Zeerobben al vroeg in de wedstrijd met tien man verder moest.

Hoe Zeerobben er voor staat op weg naar de start van de competitie, is na de eerste, echte confrontatie moeilijk te zeggen. Er waren mooie aanvallen te bewonderen, maar echt gerust op een goed resultaat werd het pas in de tweede helft van de bekerwedstrijd, toen de marge te groot werd voor de Leeuwarders na de 4 – 0 van David van der Pol.

De Lions’66 kwam fel uit de startblokken en Zeerobben moest even omschakelen om het antwoord te vinden op deze speelwijze. Het eerste gevaar kwam dan ook van de hoofdstedelingen. Na tien minuten begon ook de voorhoede van Zeerobben zich te roeren. Verre ingooi van Dylan Drent zette David van der Pol alleen voor keeper Van der Wal in plaats van zelf gunde hij de bal aan Marcel Visser, deze kwam niet uit met zijn passen en schoot over.. De druk op de defensie van de Lions’66 zorgde voor nog meer mogelijkheden, maar zowel David als Higor en Patrick Amels hadden de vizier nog niet op scherp gesteld.
In de 23e minuut reageerde David van der Pol scherp op een diepe bal. Hij bereikte Higor da Silva en na een paar misleidende voetbewegingen wist Higor de verre hoek te vinden en zette Zeerobben op een 1-0 voorsprong. Kort hierna kreeg dezelfde speler een vrije doortocht naar de goalie van de tegenstander, keeper Van der Wal bracht redding. Aan de andere kant kreeg Lions’66 een mooie gelegenheid om wat aan de score te veranderen. Spits en aanvoerder Marten Bakker maakte het laatste man Ronald van der Heijden zo moeilijk, dat hij ten koste van een overtreding gevaar voorkwam. Tot ieders verbazing toverde scheidsrechter Weiland hem ook nog de rode kaar voor. De toegekende vrije trap leverde niets op.
De ruggen gerecht en het hoofd erbij houden. Patrick Amels onderscheidde zich door David de diepte in te sturen. Als ervaren spits klaarde hij nu zelf deze klus en kwam Zeerobben op een 2–0 voorsprong. Vijf minuten later werd het zelfs 3–0. Patrick Amels werd in het strafschopgebied vastgehouden en dat werd gezien door scheidsrechter Weiland. Terechte penalty, welke door Jordy Torenbeek hard en hoog werd benut. Met een comfortabele 3–0 ging Zeerobben de rust in.

Ongewijzigd pakte de thuisclub de draad weer op en op een psychologisch belangrijk moment kort na rust profiteerde David van der Pol van zijn snelheid en liet voor de tweede maal keeper Van der Wal kansloos. Als de wedstrijd al niet gespeeld was, dan nu zeker wel met de verdiende 4-0. Dat was ook te merken aan de spelwijze, Lions’66 wilde nog wel , maar kon niet en voor Zeerobben hoefde het niet meer zo nodig. Dylan Drent zorgde nog wel voor het nodige vuurwerk, maar verdedigend hield de ploeg uit Leeuwarden knap stand.
Ze kregen zelfs de eretreffer cadeau. Aanvoerder Bakker profiteerde van een misser in de verdediging en liet Theo Nota kansloos met een streep in de bovenhoek. Daarna kreeg Lions de kans om het misschien nog spannend te maken, maar Nota bleek een betrouwbare sluitpost. Ook doelman Taco van der Wal veegde zijn paadje schoon. Hij excelleerde bij inzetten van Drent, halfvolley net naast, en de ingevallen Marijn Helfferich. De winst was binnen en beide teams vonden het zo wel goed, want met Spaanse temperaturen voetballen, vergt veel de conditie.

Met twee uitwedstrijden, dinsdagavond tegen Rijperkerk en zaterdag 29 augustus tegen Berlikum zal Zeerobben nog flink aan de bak moeten. De eerste stap is in ieder geval gezet. En beide komende tegenstanders zijn geen onbekende voor trainer Schotanus en zijn staf. Misschien is Zeerobben gewaarschuwd en dus alert door de ervaringen uit voorgaande edities in de beker.

Zeerobben: Theo Nota, Chekina Nzoko, Ronald van der Heijden, Jordy Torenbeek, Erwin Bleeker, Frank ten Hoeve, Dylan Drent, Higor da Silva (’56 Albert Beuker), Marcel Visser, David van der Pol (’75 Marijn Helfferich), Patrick Amels (’75 Allard Sym Sprenger).