Zeerobben verliest in slotminuut van Hardegarijp

HARLINGEN - Alle bespiegelingen voorgaande aan de laatste competitieronde laten zich achteraf het best vertalen als ?de wens is de vader der gedachte?. Als Blauw Wit ?34 verliest dan? De beste heeft na 26 competitiewedstrijden terecht de titel opge?ist. Zeerobben feliciteert Blauw Wit ?34 met het kampioenschap en wenst het team veel succes in de eerste klasse.

Eigenlijk gebiedt de eerlijkheid te zeggen, dat Zeerobben half geloofde in z’n kansen, terwijl Hardegarijp honderd procent voor de kansen ging. Immers nacompetitie voor promotie was al veiliggesteld en blijkbaar speelt dat dan toch onderbewust een rol. Natuurlijk wilde de thuisclub winnen en was ze qua voetbal ook de bovenliggende partij. Dat de bezoekers alsnog in de slotminuut met de volle buit huiswaarts keerden, had eigenlijk te maken het onvermogen van de gastheren en de wil om te winnen van de gasten. Op eigen kracht wist Hardegarijp het tweede klasse-schap veilig te stellen. Een welverdiende felicitatie voor het team van Jelke de Boer. Kollum en Oeverzwaluwen degraderen direct naar de derde klasse en ’t Fean ’58 en Rijperkerk strijden in de nacompetitie voor behoud van de tweede klasse. Leeuwarder Zwaluwen is naast Veenwouden en Zeerobben de derde club uit de tweede klasse I om via de nacompetitie promotie af te dwingen.

Kansloos
In de beginfase waren de kansen aan beide partijen niet besteed. David van der Pol vond zijn meerdere in keeper F.J. Oosterhuis en Rick de Groot vond Theo Nota op zijn pad. Higor da Silva brak over links gevaarlijk door, maar had meer oog voor het doel dan voor zijn vrijstaande ploeggenoten. En uit het niets toverde Berwout Beimers zich na twintig minuten vrij op de rand van het strafschopgebied en plaatste haarscherp de bal voor de 0-1 in de hoek, doelman Nota kansloos latend. Nog geen minuut later stond het alweer 1-1 . Weer was het Higor da Silva die over links doorkwam. Nu hield hij het overzicht en op zijn pass reageerde David van der Pol zoals een spits betaamt. Kort daarna had David de 2-1 op zijn schoen na een mooie dieptepass van Chekina Nzoko, echter de bal stuitte van zijn voet en Oosterhuis zorgde voor opluchting in de gelederen van Hardegarijp. In plaats van een voorsprong kwam Zeerobben op 1-2 achterstand. Een goed uitgespeelde aanval over rechts kwam in de voeten van De Groot, hij behield het overzicht. Zijn voorzet werd door Anne Draayer van ruim buiten het strafschopgebied achter Nota gekogeld. Vijf minuten voor rust stormde Dylan Drent het stafschopgebied binnen en misschien had hij hier wel voor eigen succes moeten gaan; zijn voorzet werd geblokt. Op een subtiel passje van Jelco Witteveen reageerde Berwout Beimers te gehaast en hij schoot in kansrijke positie hoog over.

Ongehinderd
Had Hardegarijp dus vlak voor rust al een ruimere voorsprong kunnen hebben, meteen na rust reageerde de verdediging niet adequaat en sneed Marco Landstra vanaf links naar binnen, zijn schuiver ging net naast. Even later had de zelfde speler nogmaals de 1-3 op zijn schoen, alleen op Theo Nota af redde de doelman Zeerobben voor een grotere achterstand. En in plaats van 1-3 werd het na vijftig minuten 2-2. Higor da Silva speelde zich vrij en liet Freerk Jan Oosterhuis van dichtbij kansloos. De daarop volgende tegenaanval had weer een voorsprong voor de gasten kunnen betekenen. Berwout Beimers zette scherp voor, maar Rick de Groot schoot tot opluchting van Nota hoog over. Higor da Silva, sterk aan de bal, kreeg op aangeven van Patrick Amels vrije doorgang en de uit positie gespeelde keeper was tegen diens gerichte schuiver kansloos, 3-2.
Hierna leek Zeerobben de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar liet het na afstand te nemen. Tien minuten voor tijd mocht Witteveen ongehinderd tot in het strafschopgebied doorstoten, de invaller Rudolf Beimers nam de geblokte inzet resoluut op de wreef en zette de 3-3 op het scorebord. Met deze stand zou Hardegarijp safe zijn en dat was in hun spel af te lezen. Met de wetenschap dat elders in de provincie de kampioen zich al had aangekondigd, riepen de groen-witten het onheil over zich af en Marco Landstra was de executeur. Hij bezorgde vlak voor tijd met 3-4 voor euforische taferelen bij de staf en de talrijke Hardegarijpsupporters. Van ver gekomen (voor de winterstop slechts 13 punten) kwamen de punten voor lijfsbehoud net op tijd. De correct leidende scheidsrechter Walters, die ondanks de grote belangen de wedstrijd goed aanvoelde, maakte een einde aan deze doelpuntrijke confrontatie met achteraf beschouwd een terechte winnaar.

Nacompetitie
De realist had al met dit scenario rekening gehouden. Zo dicht bij de eindstreep zou Blauw Wit ’34 de laatste hindernis ook wel nemen, al bood de Wâlde nog flink tegenstand. De werkelijkheid leert dat, indien Zeerobben de eerste ronde doorkomt tegen eersteklasser LTC uit Assen, Zeerobben in de tweede ronde ook nog een uit- en thuiswedstrijd zal moeten spelen. Met het huidige spelersarsenaal zal een stapje hoger haalbaar moeten zijn. Het is een cliché: ‘Elke wedstrijd begint met 0-0 en duurt minimaal 90 minuten’. Dus voorspellingen berusten louter op aannames en komen lang niet altijd uit. Eerst maar eens naar de volgende wedstrijd van zaterdag 16 mei in Assen tegen LTC.
Zeerobben: Theo Nota, Chekina Nzoko (45 min. Allard Sym Sprenger), Gideon Vellinga, Jordy Torenbeek, Adnan Jarjour, Albert Beuker, Dylan Drent (70 min. Daniël Kleiterp), Marcel Visser (71 min. Frank ten Hoeve), David van der Pol, Patrick Amels, Higor da Silva.