Zeerobben over de knie bij VVI

IDSKENHUIZEN - Zelden zal een start van de wedstrijd zo overrompelend zijn geweest als in de wedstrijd van afgelopen zaterdag in Idskenhuizen. Vriend en vijand konden hun ogen niet geloven, maar toch was de harde 3-0 op het scorebord een feit. Bovendien greep trainer Schotanus onmiddellijk in en wisselde twee spelers, zonder aanziens des persoons.

Je kunt als trainer/coach een heleboel sturen, maar na het bereiken van een doel (periodetitel) de koppen de zelfde kant uit krijgen en de draad weer oppakken is nog weinigen gelukt. Of beter gezegd, hoort zo’n terugval misschien wel wetmatig bij succes en heus niet alleen in de voetbalwereld. Tegen zo’n tegenstander, gretig vanaf minuut één en de onverzettelijke wil om te winnen, is een uitglijder niet volledig onverwacht; zij staan nu niet voor niets gedeeld eerste. Het mag gek klinken, maar eigenlijk verdient het hele team over het geheel genomen een compliment, want ze hebben er nog alles aangedaan om de onoverkomelijke achterstand om te buigen en dat was hen nog bijna gelukt ook, na de 4-3 van uitblinker Patrick van der Veen.

Afstandsschoten
Minuut één – uit de eerste corner een doelpunt afgekeurd wegens hinderen van doelman De Vries. Nog geen minuut later lag de bal wel in het net. Ronald de Jong mocht ongehinderd naar binnen snijden en meteen raak, 1-0. Dezelfde speler bediende 3 minuten later Sido Oosterhof op rechts, zijn schot ook raak, 2-0. Zeerobben deed nog wel iets terug, maar juist uit een corner plaatste VVI een vlijmscherpe tegenstoot. Spits Van der Zijl ontving gedekt de afvallende bal en stuurde in een beweging de reeds sprintende Thijs Postma richting doel, ook hij maakte geen fout, 3-0. Uit drie kansen een honderd procent-score. Dan zou je verwachten, de winst is binnen. Een onoverbrugbare achterstand. Toch herpakte Zeerobben zich en David van der Pol maakte er weer een wedstrijd van, zo was de hoop bij de vele meegereisde supporters van de groen-witten. David kreeg even de ruimte van zijn opponent en tekende de 3-1 aan. Het leek er inderdaad op met onder andere afstandsschoten van Frank ten Hoeve, David van der Pol en Patrick van der Veen, die net hun doel misten.

Met het idee, dat er nog wel wat te halen viel, betraden de bezoekers na de thee het veld. Een snel doelpunt zou de ommekeer kunnen betekenen. Dat doelpunt kwam er ook. Frank ten Hoeve zag zijn pegel nog gekeerd door de uitstekend keepende Piersma, maar de rebound was voor spits David van der Pol, 3-2. Een mooie opsteker, die nog geen twee minuten later, na mistasten van de defensie te niet werd gedaan, 4-2 door Tobias Draaisma. Hoewel Zeerobben hierna meer balbezit had en wel druk uitoefende, ontbrak de intelligentie en de beslissende pass en waren de uitvallen van VVI zeer gevaarlijk. De 5-2 leek er uit zo’n counter ook te komen. Maar op fortuinlijke wijze hield Jacob de Vries de Harlingers in de race. Lukte het niet bij gebrek aan creativiteit in de combinatie, dan maar van afstand. Uit een vrije trap van ruim 30 meter kogelde Patrick van der Veen de 4-3 binnen. Zou de wedstrijd dan toch nog kantelen? David van der Pol had kort daarop de gelijkmaker op zijn schoen, maar met een goede redding voorkwam doelman Piersma de 4-4. David had alsnog een mogelijkheid uit een klutsbal, maar weer was het geluk niet aan zijn zijde. Ook Patrick van der Veen probeerde het nog eens van afstand, net naast.

Counter
Het zo sterk lijkende bolwerk van de mannen van trainer Semplonius begon te wankelen. En de aanhang uit Idskenhuizen was er niet meer zo zeker van of hun favorieten de eindstreep met winst zouden halen. Met achterin één op één, loop je het risico in het mes van de scherpe counter te lopen en dat is precies wat er gebeurde. Tobias Draaisma dolde zijn directe tegenstander en zette daarna Johannes Lindeboom vrij voor De Vries, de dodelijk 5-3 met nog tien minuten te spelen was een feit. Zeerobben ging volledig va-banque spelen en hield achterin open huis. Invaller Hans Neuenschwander maakte aan alle illusies een einde door 6-3 te scoren.

Aan de overwinning van VVI valt niets af te dingen, verdiende winst, misschien iets geflatteerd. Even was er de hoop op een kentering in de wedstrijd, toen David 3 -2 en Patrick van der Veen de 4-3 maakten. Deze hoop bleek ijdel. De thuisclub had de zaken goed voor elkaar en bij de bezoekers ontbrak, zo lijkt dat dan, de wil om te winnen. Bepalende spelers haalden in deze wedstrijd niet het niveau dat je mag verwachten. Ondanks hard werken, moesten ze in de tegenstander hun meerdere erkennen. Even elkaar diep in de ogen kijken en dan toch verder naar de eerstvolgende wedstrijd thuis tegen het niet misselijke Hardegarijp.
Zeerobben: Jacob de Vries, Albert Beuker (11 min. Steven Beuker), Jordy Torenbeek, Patrick van der Veen, Pim Bleichrodt, Frank ten Hoeve, Dylan Drent, Patrick Amels (11 min. Chekina Nzoko), Higor da Silva, David van der Pol, Marcel Visser.