Zeerobben op de valreep naar winst

Als je wint, heb je vrienden. Het publiek op de tribune in Damwoude bestond voor meer dan helft uit vrienden uit Harlingen ter ondersteuning van hun favorieten. En terecht, want opnieuw pakt het team van Postma/Heida in de blessuretijd de drie punten. En gezien de kansen en het overwicht in de tweede helft ook wel verdiend te noemen. Dat zegt wel iets over de instelling van de koploper. Zonder andere spelers te kort te doen gaan in eerste instantie de complimenten naar de verdediging. In het hart van de defensie waren bijna de gehele wedstrijd Jordy Torenbeek en Pieter Westra heer en meester, op de flanken lieten Pim Bleichrodt en Marc Reussing geen steken vallen. Met mannelijk voetbal lieten ze de gevaarlijke spitsen Dreijer, P.W. Dijkstra en Rienk de Haas in het zand bijten. Goudhaantje Allard Sym Sprenger zorgde met twee doelpunten voor de rest.

Matte vertoning

De eerste helft was het aanzien nauwelijks waard, enkele hoogtepunten daargelaten. In de vijfde minuut zorgde druk zetten van de aanvallers van BB voor een hachelijke situatie, waarin Zeerobben goed weg kwam. Buiten bereik van Jacob de Vries belandde de bal op de paal. De strijd werd gestreden op het middenveld. In de strafschopgebieden aan beide zijden bleef de defensie de baas. Het heilige vuur ontbrak bij de aanvallers. Daardoor ontstond een enigszins afwachtend voetbal, bang om risico’s te nemen en op safe spelen. Daarvoor waren de vele toeschouwers niet gekomen. De Damwoudsters zouden ook ontevreden over de eerste helft zijn geweest, als niet Broekster Boys de mooiste aanval van de eerste helft bekroonde met een intikker van Hendrik Bouma. Na een slim passje van Riemer Doornbos op Pieter Wessel Dijkstra, legde laatstgenoemde breed op Bouma en vlak voor rust kwam de thuisclub op een 1-0 voorsprong.

Overwicht
Na rust zette de gasten wel druk en hadden ze een licht overwicht, maar echt vlammen deden beide teams nog niet. Daarvoor zorgden de wissels aan beide kanten wel. De youngsters uit de A-’s van BB waren goede vervangers, maar konden de wedstrijd niet een wending geven in het voordeel van de gastheren. Dat deden de wissels van Zeerobben echter wel. De niet goed uit de verf komende Kristian Feenstra, Higor da Silva en de hardwerkende Albert Beuker werden gewisseld door Allard Sym Sprenger, René Cnossen en Frank ten Hoeve. Met dit nieuwe elan trokken de Harlingers ten strijde om de gelijkmaker te forceren. Uit dit overwicht ontstonden kansen. Allard Sym Sprenger zag zijn inzet gestuit door keeper Vonk. Uit een verre pass van Pim Bleichrodt creëerde Marijn Helfferich voor zichzelf een kans, opnieuw was Vonk de baas. De gelijkmaker kon dan ook niet uitblijven.

Gouden wissel
Een individuele actie van Abdul Boundati brak het verzet. Zijn voorzet op maat werd door invaller en target man Allard Sym Sprenger binnen gekopt. Met nog ruim een kwartier te spelen ontbrandde de strijd waarop het publiek gewacht had. Over en weer ontstonden er in het strafschopgebod gevaarlijke situaties, maar zowel de betrouwbare sluitpost Jacob de Vries als Johan Vonk wisten van geen wijken. Met name Dylan Drent, alleen op doelman Vonk, had de pech dat de keeper met de voet de bal nog tot corner wist te werken. Aan de andere kant ging Zeerobben door het oog van de naald. Rienk de Haas schoot een vrije trap van 30 meter op de deklat en de rebound verdween, tot opluchting van iedereen die de bezoekers een warm hart toedroegen, over de achterlijn.

Op wilskracht naar winst
Vriend en vijand verzoenden zich eigenlijk al met de puntendeling. Maar het lijkt wel of de groenwitten een patent hebben om de beslissing in blessuretijd in hun voordeel te laten uitvallen. Uit een snelle ingooi van Dylan Drent maakte de weer sterk spelende Marijn Helfferich zich op de achterlijn vrij en zijn strakke pass werd door Allard Sym Sprenger in het doel gelopen, 2-1 en nog een paar minuten extra tijd, die wel een eeuwigheid leken te duren. De overwinning kwam niet meer in gevaar, dankzij koelbloedig optreden van de doelman, de vier verdedigers en het hardwerkende middenveld. De goed leidende scheidsrechter Jansen kon in dit belangrijke treffen volstaan met één gele kaart voor een Abe Dreijer, die een moeilijk middag had tegen uitblinker Pim Bleichrodt.

In een flow
Het geloof in een goed resultaat straalde van de equipe van Arjen Postma af. Slim wisselen leverde dus de drie punten op, die gezien de kansen en het overwicht in de tweede helft terecht mee naar Harlingen gingen. Opnieuw bewijst de bank het gelijk van de trainer. De flow, waarin het vlaggenschip zich lijkt te bevinden, heeft nu ook wortel geschoten in de hoofden van de spelers. Het enthousiasme van de spelers en de bank na de 2-1 spreekt hierin boekdelen. Om de euforie binnen de perken te houden geldt het spreekwoord, dat je de huid niet moet verkopen, voordat de beer geschoten is. De prijzen worden immers aan de eindstreep verdeeld.