Voetbal

Zeerobben ontwikkelt door

Door Jeroen Pietersma
Met het aanstellen van een Hoofd Jeugdopleiding (HJO) zet Zeerobben vanaf volgend seizoen een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van de club als geheel, maar in de opleiding van jeugdspelers en jeugdtrainers in het bijzonder.

Binnen het visieplan richting 2020 was het al langer een wens van Zeerobben om de jeugdopleiding te verbreden en te verdiepen middels het benoemen van een HJO. Iemand die zich volledig en alleen inzet voor alles wat te maken heeft met opleiding binnen de jeugdafdeling. Geen jeugdtrainer die “het er even bij doet” of -met alle respect- een vrijwilliger die zich hiervoor inzet, maar een professional met de juiste papieren en kwaliteiten die zich binnen zijn contract full time inzet voor de club.

Mede dankzij de financiële ondersteuning van de Businessclub van Zeerobben en de beschikbaarheid van een goede kandidaat, was het volgens jeugdvoorzitter Lieuwe Wesselius nu het juiste moment om toe te slaan en om deze belangrijke stap te zetten. Vol trots kondigde Wesselius dan ook aan dat het jeugdbestuur een overeenkomst gesloten heeft met Koos Heising uit Bolsward. Binnen Zeerobben is Heising geen onbekende, want in het verleden was hij al actief bij de club als hoofd jeugdtrainer en laatstelijk ook als hoofdtrainer van 2009 tot 2012, destijds in een duo functie met Gerrit Riem. In het seizoen 2009/2010 promoveerden zij met Zeerobben van de derde naar de tweede klasse. In zijn functie als hoofd jeugdtrainer was Heising ook nauw betrokken bij het oprichten van de Waddenrobkes, een fenomeen dat zich in de loop der jaren nadrukkelijk heeft bewezen als een succesformule.
Maar binnen het profiel van een HJO zijn de verdiensten van Heising bij andere verenigingen op soortgelijke functies misschien nog wel zo belangrijk geweest. Hij heeft deze functie zeer succesvol vervult bij LSC in Sneek, waar onder zijn leiding de jeugdafdeling uitgroeide tot één van de, zo niet de meest gewaardeerde binnen de stad Sneek. Na de fusie tussen de drie Bolswarder clubs tot sc Bolsward was Heising daar in een soortgelijke functie actief. Groot verschil is echter dat Heising, anders dan bij Bolsward, bij Zeerobben zelf geen team meer gaat trainen en coachen, maar zich volledig richt op de inrichting van de jeugdafdeling en de opleiding van spelers en trainers.
De standaardteams bij de jeugd van Zeerobben worden alle reeds getraind en gecoacht door gediplomeerde jeugdtrainers en ook zij kunnen meeprofiteren van de komst van Heising.

Op hoofdlijnen omvat het takenpakket van het HJO het volgende:
- waarborgt de samenhang op technisch gebied binnen de volledige jeugdafdeling; een en ander binnen de kaders van het bestaande Jeugdbeleidsplan van Zeerobben;
- is verantwoordelijk voor de selectie en functioneren van alle jeugdtrainers, geeft hier leiding aan en voert periodiek overleg met deze trainers;
- biedt oefenstof aan alle trainers aan en is voor hen adviseur en vraagbaak;
- speelt een actieve rol op de velden door het beoordelen van trainingen en volgen van wedstrijden;
- is verantwoordelijk voor de interne scouting en het selectiebeleid;
- bezoekt waar nodig of gewenst de vergaderingen van het Jeugdbestuur en Technische Commissies;
- begeleidt cursisten en stagiaires van en onderhoudt contacten met de opleidingen;
- initieert techniektrainingen voor alle jeugdspelers en is verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan.

Koos Heising start zijn werkzaamheden voor Zeerobben in het nieuwe seizoen, maar hem kennende zal hij zijn schaduw binnen de vereniging al ver vooruitwerpen. Zeerobben ziet uit naar een vruchtbare samenwerking.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda