Zeerobben ontsnapt uit de wurggreep van LTC

ASSEN - Scheidsrechter Arends nam een dappere en terechte beslissing in de eerste minuut van de wedstrijd. Jordy Torenbeek werd in het nauw gebracht en pakte Johan van Dijk bij de arm. De goed opgestelde referee was consequent in zijn beslissing en stuurde Jordy met rood naar de kant en gaf een strafschop aan LTC. Daarmee bepaalde hij mede het verloop van de wedstrijd, die Zeerobben met een geruststellende 1-4 totaalvoorsprong begon.

De wedstrijd was nog geen minuut oud of Zeerobben zag zich voor een ongedachte tegenslag geplaatst. Jordy Torenbeek pakte de arm van de spits van LTC en ontnam hem daardoor een doelrijpe kans. Arends aarzelde niet en gaf rood en een penalty. Theo Nota voorkwam met een formidabele reactie een 0–1 achterstand. Kort daarna sneed Patrick Amels door de verdediging van LTC, doelman Jelle van der Veen behoedde de gasten uit Assen voor een achterstand. Dat de wedstrijd voor Herman Timmer en zijn mannen geen formaliteit was liet Marcel Meyer in de tiende minuut het talrijke publiek weten. Uit een mooie voorzet van Robert Tiemens reageerde hij adequaat en zette zijn team op een 0–1 voorsprong. Met tien man en een 0–1 achterstand sloop er toch enige onrust in de ploeg van Trainer Schotanus. Schotanus probeerde de rust te herstellen met de inbreng van de 19-jarige Allard Sym Sprenger in plaats van Higor da Silva. Een meer verdedigend ingestelde speler ten koste van creativiteit in de voorste linie. Maar gezien de totaalstand op dat ogenblik (4–2) een begrijpelijke beslissing. De strijd speelde zich voornamelijk op de helft van Zeerobben af. De linies sloten niet meer op elkaar aan en LTC kon naar hartenlust combineren. De vele corners die Zeerobben kreeg leverden te weinig op. Telkens was keeper Jelle van der Veen of het centrale verdedigingsduo Mast en Boelens de baas in het strafschopgebied. Aan de andere kant ontstonden wel zeker mogelijkheden voor de Assenaren om de voorsprong te vergroten. Een inzet van David Modderman werd door Etienne Oosterom op tijd geblokt. Reinier van der Stap had ook een moeilijke middag tegen uitblinker Marcel Meyer. Laatstgenoemde zag zijn schot net voorlangs gaan. Ook aanvoerder Johan van Dijk had de pech net naast het doel van Theo Nota te schieten. In de laatste minuut voor rust leek David van der Pol de gelijkmaker te scoren. Mark Hoofsteenge wist op de doellijn redding te brengen. David blesseerde zich bij deze actie dermate, dat hij kort na de pauze gewisseld moest worden voor de goed ingevallen Albert Beuker.

Spanning
In de pauze kreeg Inne Schotanus de gelegenheid het team beter te instrueren. Er werd compacter gespeeld en de tegenstander kreeg minder kans om te combineren. De boel zat vanaf minuut 46 flink dicht en eigenlijk heeft LTC vanaf dat ogenblik geen echt uitgespeelde kansen meer gehad. De inmiddels als spits optredende Amels gaf uit een afgeslagen corner aan Allard Sym Sprenger de kans, zijn kopbal verdween via de lat. Niet veel later was het weer Patrick Amels, die de kans liet aan Allard Sym en Dylan Drent. Helaas voor Zeerobben werd hun inzet geblokt. Met het uitvallen van David van der Pol zorgde de balvaste Patrick Amels als eenzame targetman in zijn eentje voor veel gevaar. De meekomende spelers profiteerden daarvan. Dylan Drent onderscheidde zich met een snoeihard afstand schot net naast. Een vloeiende combinatie van Patrick van der Veen met Patrick Amels stelde Marcel Visser in staat om van afstand het doel van Jelle van der Veen onder vuur te nemen. Net over. Aan de andere kant kreeg LTC een aantal corners, waarbij Theo Nota zijn kwaliteiten toonde. De dreiging van een tweede doelpunt voor de gasten bleef lang in de lucht hangen. De spanning langs de kant was evenredig aan deze onvoorspelbare slotfase. Hoewel het verdedigend goed stond, waren de lange ballen van achteruit op spitsen Stel en Buist een bron van onrust. In het laatste kwartier was het alles of niets voor de bezoekers.

Bevrijdende treffer
Uit een verre uittrap van Nota wist Patrick Amels op wonderbaarlijke wijze de bal door te spelen naar Patrick van der Veen. Alleen voor de uitstekend keepende Jelle van der Veen maakte hij de bevrijdende 1–1. Met nog maximaal tien minuten te spelen was de wedstrijd gespeeld. Ondanks de onverzettelijke aanvallen van LTC liet de defensie geen steek meer vallen. Amels kreeg nog wel de kans op een verdiende beloning voor zijn inzet , na een lange sprint kwam hij niet voorbij keeper Van der Veen. Het sterk leidend arbitraal trio onder leiding van Arends haalde de op hun tandvlees spelende ploegen uit hun lijden. Het was te merken dat er al een gehele competitie in de benen zat. Uitgeput en verbroederd bleven beide teams nog uithijgen van de toch nog spannend gemaakte strijd om een plaats in de tweede ronde.

Op de rails
Zeerobben bereikt de tweede ronde met bloed, zweet en tranen. De zo comfortabel lijkende voorsprong van vorig week, smolt als sneeuw voor de zon na het wegzenden van Jordy Torenbeek en de toegekende penalty. Even leek een herhaling van het scenario mogelijk van de nacompetitie mei 2014 in Lemmer. Met tactisch ingrijpen wist de staf het team weer op de rails te krijgen, met dank aan ‘man of the match’ Theo Nota. De volgende uitdaging staat al weer op het programma. sc Veenwouden liet zich niet verrassen door DESZ en is zaterdag 30 mei de volgende tegenstander in de allesbeslissende tweede ronde voor promotie naar de eerste Klasse E.
Zeerobben: Theo Nota, Reinier van der Stap, Gideon Vellinga, Jordy Torenbeek, Etienne Oosterom, Patrick van der Veen, Dylan Drent (82 min. Frank ten Hoeve), Marcel Visser, David van der Pol (46 min. Albert Beuker), Patrick Amels, Higor da Silva (10 min. Allard Sym Sprenger).