Zeerobben met beide benen weer op de grond

In de euforie van de afgelopen wedstrijden dacht Zeerobben het varkentje in Meppel ook wel even te wassen. Met een mooie klassering de winterstop in gaan lag in het verschiet. Met nog twee wedstrijden tegen de medekoplopers Veenwouden en Hardegarijp was Meppel eigenlijk een tussenstation, waarbij de drie punten al ingecalculeerd waren. Dat was gezien de wedstrijd en de kwaliteiten beslist ook wel mogelijk geweest. Het verloop zorgde voor andere wending in het voordeel van de thuisclub.

Al in minuut één had Jeffrey Draaisma na goed doorzetten van Dylan Drent de voorsprong op de schoen, uitblinker keeper Stijn Koch voorkwam een zeker doelpunt. Een onschuldig vrije trap in de middencirkel leidde de 1-0 in. Pim Bleichrodt verloor Hans Mansveld uit het oog en zijn perfecte voorzet werd eveneens geweldig afgemaakt door Nick Smilde. Meteen herpakte Zeerobben zich en ging Dylan Drent alleen op Koch af, schot over. De druk op de defensie van de tegenpartij bleef aanwezig. Maar een snelle omschakeling bracht de linksback opnieuw in verlegenheid. Een gele kaart en een strafschop was het gevolg. Pim de Kam schoot de gastheren naar een 2-0 voorsprong. Nog geen minuut later lag de bal opnieuw op de stip. Ditmaal aan de overzijde, na een overtreding op Jeffrey Draaisma. Jordy Torenbeek verkleinde de marge naar 2-1. Hierna hadden de bezoekers door moeten drukken. Kansen voor Jeffrey, Dylan en Higor da Silva werden niet verzilverd. Waar iedereen verwachtte dat voor de rust de gelijkmaker zou vallen, daar viel uit het niets de 3-1. Een totaal onnodige overtreding, gemakkelijk gegeven door de scheidsrechter, bezorgde Zeerobben een nog grotere achterstand. Dave Knipmeijer kogelde van 30 meter dwars door de slecht opgestelde muur langs de kansloze Jacob de Vries. Er ontstonden in de slotminuten van de eerste helft nog mogelijkheden aan beide kanten. De irritaties in het veld namen toe en de gasten lieten zich te gemakkelijk provoceren in plaats van rustig hun spelletje te spelen.

In de tweede helft werd Pim Bleichrodt, met al een gele kaart op zak, gewisseld voor Allard Sym Sprenger. Maar de beste man op het veld Hans Mansveld was ook een aantal keren Sprenger te slim af. De talrijke supporters uit Harlingen hadden nog wel alle vertrouwen in een goede afloop. En niet geheel ongegrond. Dylan Drent net naast geschoten in vrije positie. Abdul Boundati, ingevallen voor Kristian Feenstra, zag zijn inzet buitenkantje rechts gepareerd door Koch. Na ruim een kwartier wipte Boundati de bal over het verdedigingsblok en kwam Marcel Visser oog in oog met de doelman van Meppel. De meest fans uit Harlingen zagen een strafschop in de botsing die volgde. De arbiter zag geen opzet van keeper Koch. Cruciaal ogenblik om de aansluitingstreffer te realiseren. Hierna verloor Zeerobben de wedstrijd, passes kwamen niet meer aan en kansen werden er niet meer gecreëerd. Om de kentering te bewerkstelligen wisselde trainer Postma offensief. Met nog twintig minuten te gaan kwam Frank ten Hoeve voor Jordy Torenbeek. Een logische zet, die echter toch verkeerd uitpakte. Het verwachte offensief kwam er weliswaar, maar leverde niets op. Integendeel, de counters van Meppel waren zeer scherp. Kon Jacob de Vries in samenwerking met Allard Sym Sprenger in eerste instantie een tegendoelpunt nog voorkomen. Een misverstand leverde toch de genadeklap op. Wie anders dan Hans Mansveld deed deur met een klap dicht, De Vries kon zijn schuiver niet keren met als eindresultaat 4-1. Daarna bezorgde referee Schulte zich nog een paar moeilijke slotminuten. Hij stuurde Bas Kaldenberg volledig onterecht met rood van het veld, terwijl de strijd allang gestreden was. Hij onderschreef hiermee zijn minder sterke optreden.

Je kunt als team altijd tegen een dergelijke nederlaag op lopen. Efficiëntie wordt ook in de voetbalsport met hoofdletters geschreven. FC Meppel heeft dat deze middag beter begrepen dan Zeerobben. Het verhaal van als…, dan… wordt als verweer gegeven. Maar de Harlingers hebben zich in Meppel in hun eigen voet geschoten. Waar kon je deze week ook al weer horen, dat je niet altijd top kunt zijn? Dat is zeker van toepassing op dit teleurstellend optreden in de kou en mist in Meppel. Als pleister op de wonde, ook koploper Veenwouden laat punten liggen.

Voor Zeerobben: Jacob de Vries, Jordy Torenbeek (70 min. Frank ten Hoeve), Albert Beuker, Dylan Drent, Marcel Visser, Jeffrey Draaisma, Kristian Feenstra (55 min. Abdul Boundati), Higor da Solva, Pieter Westra, Marc Reussing.