Zeerobben komt te kort

In een van beide kanten niet bijzonder goede wedstrijd op een beroerd veld, vergoedden de spanning en de gemiste kansen veel en kwamen de talrijke toeschouwers wel aan hun trekken. Beide teams schieten eigenlijk niets op met dit gelijke spel. Hardegarijp raakt achterop in de derde periode en Zeerobben verspeelt de kansen op een kampioenschap. In theorie kan het natuurlijk nog wel, maar de praktijk zal hoogstwaarschijnlijk anders uitwijzen. Het gat met de koploper VEV?67 bedraagt nu zes punten, met als aantekening dat Zeerobben de laatste wedstrijd thuis de huidige koploper VEV nog ontmoet.

Na een goed begin van Zeerobben komt Hardegarijp bij de eerste gelegenheid voor het doel van De Vries in de zesde minuut op een 1–0 voorsprong. Uit een hoekschop kopt Berwout Beimers goed in. De bal werd nog van richting veranderd door de andere spits, Ralph Wietses, daardoor was de doelman kansloos. De jonge equipe van trainer Schotanus was even de draad kwijt, want nog geen vijf minuten later ontsnapten de bezoekers aan een nog grotere achterstand. Door het hart van de verdediging mochten de topspitsen Beimers en Wietses tot voor Jacob de Vries verschijnen. En niet voor de laatste maal deze middag hield hij Zeerobben in de race.

Het overwicht van de gastheren hield aan en opnieuw uit een corner torende Berwout Beimers boven zijn directe tegenstander uit, maar tot opluchting van de groen-witte aanhang ging de inzet net naast. In het restant van de eerste helft hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Higor da Silva kreeg nog een klein kansje, maar Oosterhuis voorkwam erger. Kort hierna uit een corner moest hij opnieuw handelend optreden. Allard Sym Sprenger hinderde de doelman, de afvallende bal werd door Patrick Amels ingeschoten. Gert Jan Spindelaar bracht op de doellijn redding.

De tweede helft was nauwelijks los, of Jordy Torenbeek moest aan de noodrem trekken. Ralph Wietses was hem iets te snel af. De lichte overtreding was voor de goed leidende De Jager niet een reden om rood te trekken, Jordy kwam daar goed weg, hij had immers al geel wegens aanmerkingen op de leiding. Zeerobben had in de fase na rust wel een overwicht en zocht nadrukkelijk naar de gelijkmaker. Bijna had Amels succes op aangeven van Da Silva. De anders zo trefzekere spits schoot over. Het verhaal leek over, toen het ongrijpbare duo weer voor gevaar zorgde. Beimers zette Wietses subtiel vrij voor De Vries, wederom bewees hij van grote waarde te zijn voor gasten uit Harlingen. Een paar minuten later lachte het geluk Zeerobben toe. Beimers liet twee verdedigers zijn hakken zien en kwam oog in oog met Jacob de Vries. In plaats van zelf te scoren, legde hij de bal breed, maar net iets te hard voor de meegekomen Wietse Meijering. Uit de tegenaanval speelde de voor Kristian Feenstra ingevallen Marcel Visser Higor da Silva in het strafschopgebied de bal in de voeten en handig draaide hij zich vrij en met een geplaatste schuiver liet hij F.J. Oosterhuis kansloos. Dus geen 2-0, maar 1-1.

De kansen leken gekeerd, want Higor kreeg weer de bal goed aangespeeld door Amels. Oosterhuis dwong hem naar de zijkant. Toch wist Higor Patrick Amels voor het lege doel te bereiken, op de doellijn assisteerde Tjeerd Rijpma zijn keeper en voorkwam een achterstand. Met nog twintig minuten te gaan leek de voorsprong tot stand te komen. Amels werd door Patrick van der Veen in de diepte aangespeeld. Waar hij voor eigen eer had moeten gaan, koos hij voor een pass op Higor da Silva, deze werd teruggefloten wegens vermeende buitenspel.

De tijd begon te dringen en Marijn Helfferich werd gewisseld voor Ronald van der Heijden. De druk nam weliswaar toe op het doel van Hardegarijp, maar bij de uitvallen van de thuisploeg mocht Zeerobben niet klagen over geluk. Drie opgelegde kansen werden om zeep geholpen door de uitblinkers van deze middag. Zowel Ralph Wietses als Berwout Beimers faalden in de afwerking en zagen hun goede spel niet met een doelpunt bekroond. Zo bleef het bij 1-1 en daar mocht Zeerobben het meest tevreden over zijn, gezien de kansenverhouding.

Zeerobben is na een bliksemstart met als resultaat de eerste periodetitel langzaam afgegleden naar een gemiddeld tweede klasser niveau. Er was nog wel winst, maar deze was achteraf bezien vaak tegen, met respect, de minder goden van deze competitie. Juist tegen de medekoplopers gaf de equipe van Schotanus en Attema niet thuis. Tegen middenmoters Hardegarijp, CVVO en VVI werd terecht gelijk gespeeld, terwijl de concurrentie wel tot winst kwam. De doping van het trainingskamp in Valencia was uitgewerkt. De perikelen rond het vroegtijdig aangekondigde vertrek van dragende spelers heeft beslist niet bijgedragen tot de verwachte rust. Zeerobben rest slechts de nacompetitie om het gewenste stapje omhoog te maken. Of bestaan wonderen toch nog. Een weekje om hierover na te denken en over twee weken thuis tegen Broekster Boys het bewijs te leveren, dat het geloof er nog is in een goede afloop.

Zeerobben: Jacob de Vries, Chekina Nzoko, Patrick van der Veen, Jordy Torenbeek, Erwin Bleeker, Kristian Feenstra (45 min. Marcel Visser), Albert Beuker (70 min. Steven Beuker), Allard Sym Sprenger, Marijn Helfferich (71 min. Ronald van der Heijden), Patrick Amels, Higor da Silva