Voetbal

Zeerobben komt net wat te kort voor promotie naar eerste klasse

Door Jeroen Pietersma
VEENWOUDEN - In een sfeervolle entourage op de Kemphaan te Veenwouden liet Zeerobben de kans lopen om de promotie tegen de plaatselijke SC af te dwingen. Over twee wedstrijden was sc Veenwouden de meerdere, beter gezegd de meest slagvaardige. De beide teams hielden elkaar ook in dit treffen in evenwicht. Maar met de haven in zicht verloor Zeerobben de sportieve slag in de Wouden. Zeerobben feliciteert sc Veenwouden en Leeuwarder Zwaluwen en wenst ze veel succes in de eerste klasse E.

De eerste tien minuten waren in het voordeel van de gasten uit Harlingen. Dylan Drent gaf na een gave corner aan Higor da Silva en Marijn Helfferich de kans uit te halen. Een woud van benen voorkwam succes. De afgevallen bal werd door Patrick van der Veen net naast geschoten. Veenwouden liet zich daarna niet onbetuigd en werd gevaarlijker voor het doel van Theo Nota. Ten koste van een gele kaart wist Etienne Oosterom de scoringsdrift van Rinse Procee te beteugelen.
Even leek het erop dat David van der Pol de 0-1 zou scoren, maar weer zat Van der Mark hem dwars. Met de arm nam David de rebound daarna mee en dus doelpunt afgekeurd. Niet veel later nam sc Veenwouden een 1-0 voorsprong. Over links was Rinse Porcee net even sneller dan Reinier van der Stap. Een puntgave voorzet werd door Erik de Vries achter de kansloze Nota gekopt, eentje uit het boekje.
Zeerobben nam wel daarna het initiatief, maar raakte telkens verstrikt in de vooropgezette val van het sterke verdedigingsblok. Frank ten Hoeve kegelde net over na een vrije trap van Dylan Drent. Jordy Torenbeek - hij speelde een dijk van een wedstrijd – wist een op snelheid uitgevoerde counter op het nippertje te neutraliseren. Het laatste kwartier van de eerste helft kenmerkte zich door rommelig spel van beide zijden zonder noemenswaardig feiten.

Achterstand
Na de thee kwam sc Veenwouden scherp uit de startblokken. Maar na een snelle omschakeling kwam Marijn Helfferich alleen op de keeper af. Helaas zag scheidsrechter Boringa in zijn val binnen de beruchte lijnen geen aanleiding om te fluiten. Ook een gele kaart wegens schwalbe bleef uit. Slecht wegwerken in de defensie leverde daarna de 2-0 op. Alert reageerde Stefan Jan Sijtsma op een misverstand achterin en hij wist wel raad met dit buitenkansje.
Met nog 40 minuten te gaan moest er een kentering in de strijdwijze plaatsvinden. De druk nam wel toe op het vijandelijke doel, maar de overtuiging bij de voorwaartsen ontbrak. Over enig geluk mocht Veenwouden in deze fase ook niet klagen. Harde en scherpe voorzetten van rechts van Drent en Jordy Torenbeek vonden niet het gewenste doel. Goed opstellen van Van der Veen en Wigle Westerlaan maakte de in de competitie zo succesvolle voorhoede kansloos.
Een opleving bracht nog wel de hoop in de harten van de vele meegereisde Harlingers terug. Een uitstekende diepte-pass van David van der Pol werd door Dylan Drent doeltreffend afgerond. De aansluiting was er en de gelijkmaker hing in de lucht. Maar weer vergrootte Veenwouden kort hierna de marge tot twee doelpunten. Rinse Procee ging diep en Van der Stap en Nota waren niet opgewassen tegen de boogbal van Procee, 3-1. Keurig afgerond, daar niet van, maar wel een schier onoverbrugbare achterstand met nog 20 minuten te spelen.

De moegestreden Dylan Drent werd vervangen door de kopsterke Willem Faasse. Met een alles of niets-offensief probeerde trainer Schotanus het tij nog te keren. Aanvoerder Gideon Vellinga ruimde in zijn laatste wedstrijd in de groen-witte kleuren (helaas geen sprake van publiekswissel) het veld voor Allard Sym Sprenger. Het tactisch concept leek vijf minuten voor het einde nog resultaat op te leveren. De 3-2 kwam uit een even mooie aanval tot stand als de eerste treffer van Erik de Vries. De hoofdrolspelers bij deze aansluitingsgoal waren Allard Sym Sprenger als aangever en Willem Faasse met een kopbal als afmaker. Het mocht echter niet meer baten. De tijd was te kort om nog te stunten. Na het laatste fluitsignaal barstte de feestvreugde op de Kemphaan volledig los. Voor het eerst in de historie van sc Veenwouden bereikte de club de eerste klasse van het zaterdag amateur voetbal, voorwaar geen geringe prestatie.

Bittere pil
Voor de spelers, trainer Inne Schotanus en Wiebe Attema en de rest van de staf is deze nederlaag een bittere pil. Ook de vele supporters uit Harlingen gingen met een enorme kater naar huis. Met alleen de complimenten en de titel van best voetballende equipe uit de tweede klasse kom je niet automatisch in de eerste klasse terecht. Het op techniek en snelheid gebaseerde spel, tot voor kort nog te bewonderen, ontbrak in de laatste cruciale wedstrijden. Waar zoiets aan ligt behoort tot de mysterieuze krachten binnen de voetbalsport. Daar waar menig wedstrijd tijdens de competitie voetballend tot een goed einde werd gebracht, liet het team in de echte finale te weinig zien om aanspraak te mogen maken op promotie. Achteraf kun je wel redenen aanhalen ter verklaring, maar de feiten spreken voor zich. Toch mogen we als slotconclusie stellen, dat Zeerobben 1 een fantastisch voetbalseizoen achter de rug heeft, met dan weliswaar geen gewenste promotie, maar wel heel veel goed voetbal. Staf, bestuur en supporters van zmvv Zeerobben mogen trots zijn op de jongste selectie uit de tweede klasse I, die tot het laatste ogenblik nog de kans open hield om aan de ambities te voldoen.
Voor Zeerobben speelden: Theo Nota, Reinier van der Stap, Gideon Vellinga (73 min. Allard Sym Sprenger), Jordy Torenbeek, Etienne Oosterom (70 min. Pim Bleichrodt), Patrick van der Veen, Dylan Drent (78 min. Willem Faasse), Marijn Helfferich, David van der Pol, Frank ten Hoeve, Higor da Silva.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda